torsdag 6 december 2012

2002 Bruno Paillard Brut Assemblage


Efter tips från coachen inhandlas en flaska skumpa, närmare bestämt Bruno Paillard Assemblage från den lyckade årgången 2002. Vinet har legat och gosat till sig i hela åtta år i Paillards källare innan det degorgerades i juli 2011. Nu har det i begränsad mängd genom Tryffelsvinets försorg kommit till Sverige. Lite flaskmognad får vi också på köpet.

Vi får ett vin med ljus, gulgrön färg. Den fina '02 frukten är tydlig redan vid första sniff, men det är delvis en annan best än 2002 Pol Roger Brut som jag hunnit prova ett par gånger. Känslan är mer stringent med äpple, citrus och jäst istället för tropisk yppighet. Redan i doften gör sig mineralerna påminda med krita och havsstrand. Första sippen är härlig! Fin, kittlande mousse och den underbara frukten, som för mig är årgångens signum. I munnen upplevs den mer mogen än doften skvallrar om. Här finns också en del nötter och lätt rostade toner från faten. Mineralerna är mycket fina och för åter tankarna till hav och steniga stränder där musselskalen knastrar under fötterna. Avslutet är långt med len citron och mineraler. 93-94 poäng.

Ytterligare en fantastisk champagne! Lite stramare och elegantare än 2002 Pol Roger Brut, och kanske mer komplex, men det är svårt att jämföra på ett rättvist sätt ur minnet. I minnesmatchen vinner Pol Roger knappt på sin perfekta balans mellan yppighet och elegans. Båda kan mycket starkt rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar