tisdag 18 december 2012

2004 La Chablissienne Chablis 1er Cru Côte de LéchetEn mogen chablis på systembolaget! Det var inte i förrgår! Och 2004 som ska vara en utmärkt årgång, och skaldjuren som redan är inhandlade, och, och.... Perfekt! Nävarna sluter sig bestämt om ett par flaskor.

La Chablissienne är stort kooperativ, som producerar runt en tredjedel av all chablis. Ett klockrent recept på låg kvalité och tråkiga, slätstrukna viner kan man tro, men faktiskt har La Chablissienne rätt gott rykte. Tidigare använde man kanske lite mycket fat, men liksom flera andra producenter har man minskat på faten och till stor del övergått till ståltank. 2004 anses som en god årgång i Chablis, om än inte exceptionell. Inledningen på året var normal med blommning första veckan i juni. Det regnade en del i juli och augusti och problem med röta och svamp förekom men september och oktober bjöd på vackert väder. Skörden var okomplicerad och riklig. Vinerna är ofta urtypiska för Chablis, med fin syra och mineralitet.

Côte de Lechet är 37 hektar stor premier cru i kommunen Milly, på en sydostsluttning precis väster om själva samhället. Jordmånen är mycket mager och rik på kalk, vilket ofta leder till koncentrerade, intensiva viner. Läget anses vara ett av de bästa på västra stranden av Le Serein.


Efter att ha inlett med 2002 Pol Roger Brut som var nästan lika bra som förra gången, är det så dags att se vad La Chablissienne lyckats åstadkomma. Färgen är gyllene med gröna blänk. Doften bjuder på rätt intensiv tropisk frukt och tydliga influenser från faten i form av lätta vaniljtoner och lätt brända nötter. Tankarna går snarare till Côte d'Or än till Chablis. Här finns tydlig citrus och redan i doften en tydlig mineralitet med drag av flinta och rök. Med tiden ansluter ljusa, blommiga toner. En viss utveckling kan skönjas, men känslan är fortfarande rätt ung. I munnen är ursprunget mer tydligt med bra syra och typiska mineraler med musselskal, flinta och lätt rök. Vi får en för ursprunget rätt fet, lite oljig känsla. Fathanteringen har lämnat tydliga spår, men jag tycker det funkar rätt bra. Frukten bjuder på citron, päron och lite persika. Avslutet är rikigt fint med citronpaj och en lång svans av sprittiga mineraler.

En riktigt bra Chablis med begynnande mognad. Rekommenderas, så länge man är medveten om att vinet fått en rätt generös dos ek. Ekallergiska ståltanksanhängare bör styra undan. 91 poäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar