lördag 10 april 2010

Japanblandning

Det har varit dåligt med uppdateringar på bloggen på sista tiden. Inte för att jag varit särskilt flitig tidigare heller, men sista tidens inaktivitet beror på att jag är i vårt kära grannland Norge och arbetar, varför tillgången på lämpliga objekt att recensera har varit dålig. Jag tog inte med mig vinkällaren, och närmsta vinmonopol ligger 10 mil bort, men lönen är betydligt bättre än hemma, så det blir förhoppningsvis en del intressanta inköp så småningom.

Whisky har den fördelen att det är lätt att dela med sig av godsakerna! Det är bara att tappa över några centiliter på ett sample och skicka med posten. För att ha något att göra här uppe har jag tagit med mig ett gäng sådana minisar, samtliga från Japan. Först ut är följande två godbitar.Shuzo Komagatake - Hombo 10yo - OB 40% från det lite obskyra Komagatake Maltage aka Mars Maltage.

Doft: Klassisk japansk "lack" sherry (påminner om lösningsmedel/lack, jag gillar det om det inte är för mycket) med enstaka orena toner. Honung och vanilj. Blandade fat månne? Härlig varm julkänsla! Kanel? Ja, det doftar helt klart nybakta kanelbullar och kardemumma. Bra!
Smak: Lite skarp initialt. Smörig i munnen men mycket olik doften till karaktären. En del vanilj, men julkryddorna och det mesta sherrytonerna är som bortblåsta. En tunn sherrynyans finns kvar, tillsammans med en fatighet som inte fanns i doften.
Finish: Bitter och lite ofräsh men varm och lång

Doften var klart bästa delen av upplevelsen men smaken och framför allt finishen sänker betyget som ändå blir godkända 81 pinnar.

Nästa sample som korkas upp är en single cask från Nikkas utmärkta destilleri Yoichi, som brukar leverera för det mesta. Yoichi 1991 Cask 129445 destillerades 25 februari 1991 och buteljerades första november 2006 och är således 15 år gammal. Den håller hela 63%, vilket inte är ovanligt med single cask från japan. Fatet buteljerades speciellt för whiskymässan i Limburg.

Färg: Ljus teak med röda inslag
Doft: Medeltung till tung sherrylagrad whisky av klassiskt snitt. Först honung, russin, lite vax och läder. Sedan ännu mer vax, lätta tobakstoner och mer honung, Mer av allt faktiskt! Det smyger sig in lite halspastiller också - eukalyptus.
Smak: Mera sherry! Fantasktiskt len för att hålla 63%. Det är otroligt hur de här japanska sherrylagrade monstren klarar att bära upp en hög ABV. En del bett finns det i och för sig, men en del av det kommer från eukalyptusen som växer sig starkare i munnen än i doften. De finns lätta röktoner också och ett typiskt japanskt inslag av möbelpolish.
Finish: Honung, eukalyptus och rök. Undviker att bli bitter. Lång och varm. En oljig munkänsla dröjer sig kvar länge, länge!

Mycket bra! En fin balans mellan kraft och finess! Påminner om bra sherrylagrad Talisker. 90 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar