tisdag 27 april 2010

Land of the rising sun - Miyagikyo och Karuizawa

Mera japansk whisky. Blir mest whisky drucket här uppe, inte så mycket vin tillgängligt och jag drar mig lite för att öppna en flaska på en man hand, så att säga. Över till rapporten, som blir lite mer kortfattad än vanligt.


Miyagikyo 16yo - 1988.06 - 2005.06, SMWS 124.1, 59,4%

Färg: Guld med röda stänk

Doft: Toffee och vaniljkola. Smörig och len. En inställsam karaktär utan fat, ek eller eldighet. En del nästan mineraliska toner. Litet stänk av fino-sherry Nötter finns också, och lite sandelträ. Lite ointressant.

Smak: Mer karaktär, rent av eldig. Den höga alkoholhalten gör sig påmind. Rökslöjor, lite ekkrydda som inte fanns i doften. En del smörighet finns kvar men annars väldigt olik doften. Fortsätter med syrlig fruktighet - lichee? Mycket bra!

Finish: Varm och lång. Hänger kvar en evighet i munnen. Kryddig, vulkanlik. Fantastisk!

Definitivt en sippwhisky! Doften ger inte så mycket, vilket naturligtvis drar ned betyget något, men smak och finish är top of the line! 92 poäng.


Karuizawa 19yo 1988- 2007, Sherry Butt, 60,6%, 1/462 bottles for The Whisky Fair

Färg: Teak mot rött

Doft: Marsipan, kola, toffee. Helt klart sherrylagrad. Fortsätter med russin och torkade plommon. Lite kakao och kaffe. Med vatten klart kraftigare doft med mer av allt. Det slår igenom lite blommor och tropisk frukt.

Smak: Direkt attack - den höga alkoholhalten gör sig påmind. Kraftiga sherrytoner slår igenom. Choklad, marsipan och kolabönor upplösta i alkohol och lite möbelpolish. Med vatten mycket mer hanterbar och klart bättre. Len men ändå kraftig sherry. Lite träig, kanske något år för länge i fatet?

Finish: Lite tunn och lätt bitter. Inte så varm, men fina sherry och kaffetoner.

En riktig crawlerwhisky som kräver vatten för att komma till sin rätt. Finishen inte så bra tyvärr. 87 poäng.

Det kommer fler japanska whiskys framöver i bloggen men det är väl på sin plats med ett tack till T för alla fina samples hittills. Jag hoppas att sändningen som väntar hemma i Sverige är lika intressant som den här omgången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar