söndag 8 augusti 2010

Karuizawa, Miyagikyu och Yoichi

Det var ett tag sen jag skrev nägot om whisky här på bloggen, men här kommer en liten rapport. Det blir trippel Japan.


Karuizawa Vintage, 1981-2006, 25 years old, original bottling, cask 103, 58,1%
Färg: bärnsten
Doft: Sherry av tyngre typ. Tung karaktär med enbärsrökt skinka, kanderad frukt och mandel. En del brända toner. Trevlig och fascinerande.
Smak: Sörig, oljig, viskös med härliga mättade fruktoner och rostade mandlar. Toast, honung och lite kemiska möbelpolishtoner.
Finish: Lång och gyllene. En liten, liten bitterhet. Härlig!

Mycket bra, tung, sherrylagrad whisky. 93 poäng!


Yoichi 20 years old, original bottling 52% (äldre buteljering)
Färg: bärnsten
Doft: Medeltung sherry med frisk frukt. Dadlar, päron, honung, blommande ljung och jordgubbar. Rätt så komplex. Lite vax och läder kommer efter hand. Lätt rök och ekkrydda.
Smak: Rätt eldig och förvånande torr med tanke på den stora fruktigheten i doften. En del petroleum och lätt rökighet igen. Frukten är betydligt mer tillbakadragen jämfört med doften. Lite kemisk karaktär - penicillin.
Finish: Varm och kryddig med lätt sälta. Lång, men blir lite bitter och ofräsch.

Fin doft men smaken och finishen var inte nått vidare. Synd, för Yoichi brukar annars göra riktigt bra whisky. 79 poäng.


Miyagikyu  Single cask no 89698, 17 years old, 1987.11.19 - 2005.08.01, original bottling, 62%
Färg: mycket mörk teak
Doft: Wow! Som ett slag i ansiktet! Koncentrerad sherry med kakao, honung, vax, tobak och en hel massa julgodis. Massiv frukt! Helt överväldigande!
Smak: Rätt så eldig på grund av den höga alkoholhalten. Här finns massor av intryck att hämta. Menthol, choklad, sherry, tobak, läder, torkad frukt; allt du kan önska dig av ett sherrymonster. Initialt rätt smörig men blir sedan torrare och frukten framträder tydligare tillsammans med nötiga toner. Vaxartad känsla i munnen.
Finish: Först tyvärr lite bitter med det tonar snabbt bort. Fantastiskt varm och lång med mer menthol och honung. Tar nästan aldrig slut!

Bitterheten i början av finishen tar ner några poäng från 100, men frågan är ändå om detta inte är den bästa whisky jag druckit! Fast man måste vara ett sherryfreak för att upskatta den här mastodonten. 96 poäng!

2 kommentarer:

  1. Äh, det enda japansk whisky duger till är att massera kobebiff! Tacka vet jag en reidig tandkrämsmugg Glenlivet så här efter nattjouren! Det ger hår på bröstet!

    /john

    SvaraRadera
  2. Är det såna preferenser man får av att arbeta i en källare? Till vintern kommer du att se dagsljuset lika ofta som jag kommer att göra - aldrig!

    SvaraRadera