torsdag 28 juni 2012

2008 Clos du Val Carneros Chardonnay


Mera USA, närmare bestämt mera Clos du Val. Ikväll tacklar vi deras Chardonnay som, liksom deras Pinot Noir, kommer från Los Carneros. Hur står den sig mot Marimar Estate's La Masía som avhandlades i förra posten? Jodå, det här vinet behöver inte skämmas för sig det heller. Men låt oss ta en sak i taget.

Vinet har en ljus gyllene färg. Doften bjuder på en del ekinflusenser, men det är frukten som spelar förstafiolen, med päron, lätt citrus, persika och en del tropiska inslag. Från eken får vi försiktiga, lite söta nötter (cashew?) och smör, dock inga brända toner vad jag kan hitta. I munnen stor frukt åt det tropiska hållet balanserad med medelhög syra och lätta, lite pirriga mineraler. Eftersmaken är lång och kombinerar en fin syrlighet med oljig smörighet och kvardröjande, steninga mineraler. Kanske det bästa i hela upplevelsen. Vinet går utmärkt till buljongkokt kyckling med färskpotatis och smörstekta äpplen. 89 poäng.

Clos du Vals version av Chardonnay är rätt lik Marimars. De tydligaste skillnaderna är att faten är lite mer tillbakadragna hos Clos du Val, medan frukten istället går mer åt det tropiska hållet. Marimar vinner på högre syra och mer uttalade mineraler, men båda vinerna är väl värda att prova.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar