tisdag 26 juni 2012

2008 Marimar Estate La Masía Chardonnay


Den här flaskan plockades upp på Gardemoens tax-free där den var till salg. Ett led i den nyväckta ambitionen att vidga mina vinvyer till att inkludera ursprung utanför europas gränser. Marimar Estate grundades av Marimar Torres, från den välkända spanska vinmakarfamiljen, som köpte egendomen i Russian River, Sonoma County 1977 och planterade de första stockarna 1986. Man har 30 hektar vardera av Pinot Noir och Chardonnay och en mindre mängd Albariño, Syrah och Tempranillo. Allt vin görs på egna druvor. Hela vingården är "certified organic" och man har ambitionen att ta steget till biodynamisk skötsel.

Man producerar fyra olika Chardonnayviner, tre från Don Miguel Vineyard och en från Bonita's Hills. Vinifikationen är likartad, samtliga viner genomgår malolaktisk jäsning. Skillnaden ligger främst i  fathateringen. Acero får ingen ekkontakt alls och Double Lias får förlängd lagring på jästfällningen, först i ekfat, och sedan på ståltank. Vinet från Bonita's Hills får 100% ny fransk ek, medan kvällens vin, La Masía, får 45% ny fransk ek och lagras på jästfällningen 9 månader före buteljering.

Vi får ett ljust gyllene vin med grågrönt blänk i glasen. Doften är maffig på ett sätt som är lätt att associera med ursprunget. Här finns vanilj, honung och feta nötter men också en rätt elegant frukt. Inte så mycket tropisk fruktmix som citrus, mogna päron och kanske en hint äpplen. I munnen får vi en stor smörig munkänsla men samtidigt frisk frukt och pigg syra som stramar upp det hela mer än i doften och en mineralitet påminnande om våta stenar i en vårbäck. Lite rök, som faktiskt också finns med i doften vid en extra sniff, letar sig in på ett hörn. Avslutet är långt och präglat av en oljig, stenig mineralitet. På det hela taget väl balanserat mellan maffig ek och frisk frukt och syra, inte olikt en mersault åt det tyngre hållet, eller kanske en vit hermitage. Mineralerna är i alla fall steniga nog för att komma från rhone. 90-91 poäng. Med tanke på hur tydlig ekinfluensen ändå är i det här vinet undrar jag stilla över vilket steroidmonster Bonita's Hills måste vara. 

Det känns som i stort sett alla viner jag dricker, eller åtminstone skriver om på bloggen, hamnar mellan höga 80 och låga 90 på poängskalan, typ i spannet 86 - 91, men de flesta vinerna är helt enkelt bra (oftast grundlig research före inköp är förklaringen antar jag), medan det trots allt är långt mellan de riktiga topparna. Man kan inte dricka Musigny och Mouton varje dag tyvärr, eller i alla fall kan inte jag det utan att plånboken får skrämselhicka.

2 kommentarer:

  1. Hejsan!

    Jag gillar verkligen din blogg starkt och undrar om det finns någon mailadress man kan nå dig på? Tack för en bra och läsvärd blogg! Vänliga hälsningar E

    SvaraRadera
  2. Tack! Smicker värmer... Du kan nå mig på puteljen@hotmail.com

    SvaraRadera