Syrah Le Pousseur är ett av instegsvinerna. Flaskan är försedd med skruvkapsyl, vilket dock inte beror på prisnivån. Samtliga viner från Bonny Doon försluts på detta sätt. Årgång 2008 är gjord på 100% Syrah.
Färgen är mörkt blålila. Doften är först något intetsägande, mest en del blod och chark, men efter en stunds luftning kommer en fin, diskret elegant frukt som jag först har svårt att precisera. E, som i ärlighetens namn har en skarpare näsa än jag, beskriver den som "mogna jordgubbar på inandning och syrliga smultron på utandning". Låt gå för det. Här finns också en del garrigue, lakrits och lite rosor. I munnen mycket pigg syra. Något tunn frukt som också här drar åt jordgubbs och smultronhållet, en anstrykning av peppar, choklad och kaffe, samt en hel massa blodigt järniga mineraler. Tanninerna är egentligen rätt kraftiga, men kommer först efter några sekunder och tar inte överhanden. I det medellånga, syrliga avslutet blandas tobak och läder med blod. Intrycket är ett svalt elegant och lättdrucket vin. För även om mycket av de klassiska rhônekomponenterna är på plats så bjuds inget större motstånd. Jag hade önskat lite mer textur och djup samt mer närvaro i frukten, men för den här prisnivån (190 pix på systembolaget) är det godkänt. Några års lagring är nog inte fel, här finns syra så det räcker. 87-88 poäng.
Vinet dricks till älgskav i reduktion på rostade tomater. Den blodiga, lite köttiga och sotiga reduktionen passar perfekt till Syrah.
Tomatreduktion, ger cirka 1,5 dl.
Hacka 4 stora, mogna tomater. Bred ut dem i en ungssäker form och kör på 250 grader under grillen i ugnen tills de får fin färg och börjar svartna i kanterna. Stjälp över i en stekpanna, häll på 2 deciliter kött eller kalvbuljong. Tillsätt eventuellt en skvätt vin. Reducera tills hälften av vätskan återstår. Sila genom finmaskig sil. Smaka av med salt och eventuellt peppar. Känns den för tunn i smaken kan man fuska lite och ha i en skvätt soja, blir den för koncentrerad är det bara att spä med vatten.
Vinet dricks till älgskav i reduktion på rostade tomater. Den blodiga, lite köttiga och sotiga reduktionen passar perfekt till Syrah.
![]() |
Ok, det ser inte fantastiskt ut, men det smakade gott! |
Tomatreduktion, ger cirka 1,5 dl.
Hacka 4 stora, mogna tomater. Bred ut dem i en ungssäker form och kör på 250 grader under grillen i ugnen tills de får fin färg och börjar svartna i kanterna. Stjälp över i en stekpanna, häll på 2 deciliter kött eller kalvbuljong. Tillsätt eventuellt en skvätt vin. Reducera tills hälften av vätskan återstår. Sila genom finmaskig sil. Smaka av med salt och eventuellt peppar. Känns den för tunn i smaken kan man fuska lite och ha i en skvätt soja, blir den för koncentrerad är det bara att spä med vatten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar