fredag 27 juli 2012

2001 Calabretta Etna Rosso DOC

Till pasta med tryffelolja och svamp krävs en italienare. Calabrettas Etna Rosso har fått fina omdömen från vanligen pålitlig källa. Det var visserligen ett par år sedan. Står det sig ännu? I glaset är vinet transparent med ganska mörk orangerubinröd färg. Det omedelbarna intrycket är lite knutet och funky, så vi låter vinet lufta en liten stund i glaset innan vi fortsätter. Doften är inte utan värme men ändå elegant med mjuk, mogen kompakt rödfrukt dominerad av körsbär, hallon och lite smultron. Man hittar också mer flyktiga komponenter i form av lim, kåda, tobak, lite lakrits och parfymerade toner av rosenblad och blomsteräng. En viss jordighet med drag av kompost och gödsel blandat med en viss stenig kalkighet rundar av det hela. Mycket sniffvänligt!

I munnen är frukten kanske lite mer tillbakadragen. Intrycket är elegant moget med tydlig mineralitet, fortfarande markerade, om än något avrundade, syror, lite rök och finkalibriga, sandigt torra tannier. I den trevligt utdragna eftersmaken kommer en del värme fram till slut. 90 poäng

Det händer tydligen grejjer på Sicilien. Det får bli fler flaskor framöver, speciellt när priserna är så tilltalande. Inköpt för några år sedan hos Carlo Merolli för 135 spänn! Dags att spana in senare årgångar.

Tryffelolja är en ofta bespottad produkt. Det skiter jag i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar