torsdag 19 juli 2012

2010 Willi Bründlmayer Riesling Zöbinger Heiligenstein


Det här vinet inköptes efter rekommendation från Frankofilen. En sak förbryllar mig dock. På framsidan står  Heiligenstein men på baksideetiketten anges Zöbinger Heiligenstein. På tidigare tappningar från Bründlmayer har man angett denna information på framsidan och på Bründlmayers hemsida listas ingen Heiligenstein, utan bara Zöbinger Heiligenstein. Jag tolkar det som att vi har att göra med Zöbinger Heiligenstein, men att man tycker att namnet är väl långt att skriva ut på framsidesetiketten. Fy skäms på dig, Willi Bründlmayer!

En av svårigheterna med germanska viner är att det är så eländigt jobbigt att hålla isär alla olika varianter, då samma producent, förutom vin från tio olika lägen, dessutom gärna producerar tio olika varianter från varje läge. Detta fenomen stammar ur predikat systemet med Kabinett, Spätläse, Auslese och så vidare, men kompliceras ytterligare av påfund som Feinherb, Hochgewächs, och vissa producenters oändliga specialtappningar. Willi Schäfer, till exempel, producerade 2010 åtminstone 5 olika Graacher Domprobst Auslese; Auslese Fuder 1, 4, 10, 11 samt Auktion, som är speciellt ämnat åt den årliga vinauktionen. Det finns säkert någon mer som jag har missat. Jag klagar inte på mängden viner, speciellt inte när de är så bra som de Schäfer producerar, men med detta myller är det av yttersta vikt att så mycket information som möjligt finns på etiketten, tydligt utläsbart på framsidan!

Så, då är månadens rant avklarad. Dags att dricka! Ettiketens oklarheter har som tur är inte påverkat innehållet. Vinet bjuder direkt upp till dans med en friskt elegant blomsterdoft uppblandad med lättrökta, riktigt gröna Granny Smith äpplen. En lite tyngre blomsternot som påminner om kaprifol hittar fram också. I munnen får vi en rasande snygg och livilig syra som riktigt spritter på tungan och en hel drös steniga, lätt rökiga mineraler. Frukten domineras av äpplen och päron med inslag av citrus men en liten hint av kaprifolsötma igen. Avslutet är långt, stramt och mineraliskt. Attans gott! 92 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar