lördag 7 juli 2012

2009 Clos du Val Napa Valley Cabernet Sauvignon


Det vin som byggde Clos du Vals rykte var utan tvekan deras Cabernet Sauvignon. Nuförtiden producerar man tre varianter, en Cabernet Sauvignon, en Cabernet Sauvignon Reserve från Napa Valley och en Cabernet Sauvignon från Stags Leap District, som är en mindre AVA i Napa Valley. Idag blir det instegsnivån. Vinet innehåller, förutom Cabernet och trots etiketten, mindre mängder Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot. En riktigt bordeauxblend alltså.

Vinet har en mycket mörk färg. Ur glaset stiger en mäktig primärfrukt med blåbär, körsbär och lite björnbär, uppblandat med en lite pepprig örtighet, en släng av lätt rostad tobak och lite vanilj. Vinet är naturligtvis purungt men utvecklas en del med luftning. Det tillkommer toner av läderfett och frukten blir lite mer komplex efter någon timme. I munnen en riktigt lyxig, silkig känsla med mycket fin balans. Alla komponenter känns väl avägda. Här finns fina syror, mjuka tanniner, en trevlig mineralitet och en härlig frukt. I  det medelånga avslutet kommer kaffe, tobak och choklad. 

Ett mycket trevligt vin, det bästa hittils av vinerna jag provat från Clos du Val. Den härliga frukten gör ursprunget tydligt men tar inte överhanden. Det är absolut ingen överextraherad, sötaktig fruktbomb utan ledordet är snarare balans. Det vore intressant att testa flagskeppet från Stags Leap också. 92 poäng till kvällens vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar