måndag 24 september 2012

2002 Churchill's Late Bottled Vintage


Late bottled vintage, den fattiges vintage port, men ofta bra "bang for your buck". Brukar också gå helt utmärkt att dricka utan 30 års lagring. Churchill's är en av de yngsta större producenterna av portvin, grundat så sent som 1981 av John Graham, från samma familj som ligger bakom Graham's port. Namnet kommer från hans fru, Caroline Churchill. Deras 2002 LBV butlejerades 2006. 

Vi får ett mörkt vin med en medelstor doft av mogen mörkfrukt - plommon och björnbär. Kanske lite väl mogen, det är en del syltvibbar. En lätt vaniljton, lite choklad och fina kryddor från faten. I munnen fin syra och bra grepp. Lite fräschare intryck än i doften. I avslutet är tyvärr alltför sött och syltkänslan kommer tillbaka. Ett helt ok vin, allra bäst är mittenpartiet, men jag tycker att frukten är något övermogen och intrycket bli väl endimensionellt, utan någon större komplexitet. Oavsett detta så slinker det ned alldeles utmärk till blandade ostar och trevligt sällskap. 86 poäng. 

Tack J för att du släpade med flaskan upp till arktis!

2 kommentarer:

  1. Låter ju inte dumt, om än kanske inte heller som ett makalöst häftigt vin.
    Känner en liten låga av portvinssug tändas. Börjar bli den tiden och passar allra bäst en kall höstkväll i mitt tycke!

    SvaraRadera
  2. Å så trevligt med en kommentar. Det var en stund sedan! Vinet var inte alls dumt. Utmärkt "bruksvin". Jag dricker också mest port på hösten/vintern. Känns liksom fel en varm sommardag...

    SvaraRadera