torsdag 20 september 2012

2005 Domaine Bertagna Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Murgers


Nästan hela grabbgänget på besök från Sverige! Då får man bjuda till när det vankas mat mellan brädspelandet och fjällvandrandet. Helstekt lammsadel med svamprisotto och så något att dricka till. En del burgundiska '05:or börjar tydligen bli drickbara. Enligt personalen på Vinmonopolet i Bodö är 2005 Domaine Bertagna Nuit-Saint-Georges 1er Cru Les Murgers på topp nu och på väg utför om en vecka eller två! Jag tvivlar starkt på detta uttalande, men det kanske ändå indikerar att det inte är helt knutet. Detta resonemang  får ligga till grund för inköp av en flaska. Domaine Bertagna huserar i Vougeot och drivs sedan 1982 av Eva Reh och hennes make Mark Siddle. De köpte en rätt nedgången Domaine som de succesivt förbättrat och Domaine Bertagna anses nu tillhöra de bättre producenterna i Bourgogne. Över 20 hektar vingårdar gör att vinerna går att få tag på också.

Vi får ett transparent vin med rödblå kärna och ljusröda reflexer. Här är det frukten som spelar förstafiolen redan från start. Knutet är det inte, även om intensiteten ökar med lite luft. Doften är mättad av pigg rödfrukt med en del mörkare, lite murriga inslag. Här finns en del sous bois, jord, torkade kryddor, lite järn, blod och mycket charm. I munnen så mer av den härligt silkessöta pinotfrukten, uppbackad av en frisk syra, en del tanniner och massor av mineraler. Stilen får sägas vara lätt snarare än kraftig, åtminstone för ursprunget. Rustikt elegant, kan man säga så? Lite tunt i mitten kanske, men ett härligt långt avslut med frukt och en del kryddighet. 91 poäng.

Ok, jag förstår vad han menade, killen på Vinmonopolet, men jag tror han har fel. Vill man absolut dricka sin pinot med gott om ung frukt så är det här ett härligt vin just nu, men det bör inte ha några som helst problem att prestera i framtiden också. Drick nu till 2020+.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar