fredag 14 september 2012

1997 Louis Jadot Morey-Saint-Denis och en död kanin.


Det här vinet har funnit på systembolaget en stund nu. Tyvärr har priset åkt upp något, men efter att ha läst lite gamla poster hos andra bloggare blev suget efter moget vin för stor. Omdömena har varit överlag positiva, om inte lysande. Vi dricker vinet till kanin med citron och örter, ett härligt och lättlagat recept från Jamie Olivers debut "The naked chef", som jag misstänker finns i rätt många bokhyllor runt om i världen. Jag kan bara starkt rekommendera er att prova. Kanin är en utmärkt smakbärare som väl mest påminner om lite kraftigare fågel. Perfekt till bourgogne! Som en trevlig överasskning visar det sig att hjärtat, njurarna och levern sitter kvar i skrovet. På detta görs en smaskig förrätt. Receptet räcker till runt fyra portioner.

Tag lever, njurar och hjärta från en kanin. Skär levern grovt i bitar. Stek i smör tillsammans med njurar och hjärta. Släng med en till två fint hackade schalottenlökar, hackad rosmarin, salvia och nymalen peppar. Stek några minuter tills allt fått fin färg, pudra mot slutet över lite mjöl. I med en skvätt konjak, fräs kort och slå i någon deciliter grädde. Låt koka ihop. Rör ned en klick smör. Smaka av med salt och peppar. Servera på rostat bröd, gärna med en liten sallad.

Vinet dekanteras i 30 minuter. Lite grumligt, men transparent. Förvånandsvärt tät färg med nästan svart kärna. Okej, svart mot brunrött kanske. Kanten är i alla fall mot tegel, så här finns mognadstecken. Doften bjuder ett vin på väg mot full mognad, även om det inte riktigt är där ännu. Här finns jord, grusiga solvarma promenadstigar, torkade rosor, lakrits och nystruken roslagsmahogny. Pinotfrukt åt det mörkare hållet - fullmogna hallon, en näve moreller, mosiga jordgubbar. Mumma!

I munnen är smakassociationerna i stort sett samma som i doften, kanske tar frukten lite större plats. Vi får också en fint bevarad syra, lite grusiga mineraler och skönt nedslipade tanniner. Avslutet kunde varit längre men är riktigt härligt med sina ruffiga mineraler och sköna mognadstoner. 91 poäng.

Ok, inte årets största vinupplevelse, men jäkla fint ändå. Mogen bourgogne is da shit - helt enkelt. Synd bara att man måste vänta så länge. Med tanke på att man får 15 års lagring med på köpet så är priset på bolaget helt ok. Ni kan läsa fler omdömen här, här, här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar