måndag 18 mars 2013

1998 La Rioja Alta Gran Reserva 904


Riojas producenter delas nuförtiden, liksom i många andra gamla vinregioner, ofta upp i två läger - modernisterna och traditionalisterna. I Rioja har den moderna stilen haft stora framgångar, men som så ofta förr har pendeln sakta börjat svänga tillbaka. I Rioja har man alltid använt mycket ek. Traditionellt använde man sig av långa lagringstider men mest på gamla fat, varför ekkarkatären inte blev så påtaglig, eller åtminstone annorlunda. Modernisterna har kortat lagringstiden och använder ofta också mycket större andel nya fat. Stilmässigt är det rätt spretigt, det finns dåliga, överekade viner i båda lägren, men de traditionella vinerna är genomgående mjukare, med svalare frukt medan många, om inte alla, modernister är riktiga fruktbomber i internationell stil. När det kommer till traditionell Rioja är det inte många som slår La Rioja Alta på fingrarna. Här gör man vin på förfädernas hävdvunna sätt, med långa lagringstider på fat, men inga franska barriques så långt ögat når.

Grand Reserva 904 hette från början 1904, och skapades till åminne av sammanslagningen av Bodega Ardanza och La Rioja Alta 1904. Skärpta regler för årtal på etiketten gjorde att man bytte namn till 904. Det var tydligen ok. Det är väl ingen som kommer att luras tro att vinet är 1000 år gammalt. Druvmixen är oftast 90 Tempranillo och 10% Graciano. Lagring på fat i 4 år.

1998 La Rioja Alta Gran Reserva 904 finns på systembolaget och kvällens flaska spontaninhandlades där. Vinet är rubinrött med lätt tegelanstrykning i kanten. Inte helt transparent. Doften är härligt intensiv med mogen rödfrukt och sekundäraromer av svamp och löv. Här finns också lätt vanilj från eken, läder och en lätt bränd örtighet. I munnen inte riktigt lika imponerande. Utvecklingen verkar ha gått längre. Frukten är lite tunn - eken och vaniljen tar överhanden. Känslan är ändå rätt elegant med lite torra örter och lätt citron. Skönt småsträva tanniner kompletterar bilden. Avslutet är något kort. 90-91 poäng, varav ganska mycket för den sköna näsan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar