torsdag 28 mars 2013

2007 Vincent Girardin Meursault 1er cru Genvrières


Vit bourgogne står på menyn. Domaine Vincent Girardin såldes relativt nyligen av den gode Vincent och hans fru, enligt ryktet på grund av ryggproblem som Vincent ådrog sig efter en olycka några år tidigare. Ny ägare är sedan februari 2012 La Compagnie des Vins d'Autrefois som i sin tur styrs av Jean-Pierre Nié. Några av vingårdarna har sålts, men huvuddelen av verksamheten, inklusive långsiktiga hyreskontrakt på vingårdar finns kvar. Man har också behållit namnet Vincent Girardin. Vincent själv är kvar som konsult. Produktionen är omfattande och inkluderar en rätt stor negociantverksamhet under etiketten Maison Vincent Girardin. Kvalitén anses god.

2007 var kanske inte den bästa årgången för röda viner i Bourgogne, men de vita är bättre och de bästa exemplaren är på samma nivå som mer hyllade 2008 och 2010. Så, på bordet, i karaffen och glaset - 2007 Vincent Girardin Meursault 1er cru Genvrières. Let's go!

Ett ljust gyllene vin. Doften lite knuten först men öppnar upp sig med en vacker, elegant frukt - citrus, persika och äpple samt en mycket tydlig, lätt kritrökig mineralitet. Också toner av vita blommor - liljekonvalj och kaprifol. Efter en stund nötter och lite smörig, pepprig ekkrydda. I munnen frisk syra följt av appellationens karakteristiska smöriga, vaxartade munkänsla, balanserad av fantastiskt pigga mineraler. Precis som på nosen är frukten först tillbakadragen men kommer efter någon timmes luftning. Vinet växer, både i djup och bredd. Avslutet är  dominerat av syrlig citrus och en lååång mineralsvans. 

Superbt! Visst, ekbehandlingen blir då och då lite väl tydlig, men det är ändå omöjligt att vara oberörd inför denna uppvisning. Helt enkelt ett fantastiskt vackert vin som kombinerar tyngden från Meursault med klassisk elegans. Fortfarande ungt. 93-94 poäng.

Dracks till en riktigt läcker rödspätta med gräddstuvad savoykål och potatis. Mumma!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar