onsdag 15 maj 2013

2009 Castello di Monsanto Chianti Classico


Ännu mera chianti från 2009, fast den här gången är det ingen riserva. Monsanto är en av de klassiska producenterna, kända för sin höga kvalité. Även om man nu tillhör det äldre gardet var man en gång i tiden nyskapande och drivande i att lyfta kvaliteten i regionen. Flaggskeppet Il Poggio från vingården med samma namn - Poggio betyder förövrigt kulle på italienska - var ett av de allra första vinerna i regionen där allt druvmaterial kom från samma vingård och man var också bland de första att producera druvrena viner på Cabernet Sauvignon och Sangiovese. Det är dock ingen lite småskalig experimenverksamhet man bedriver, varken nu eller då. Totalt äger och odlar man 72 hektar vingård, och hela egendomen, med skog, olivlundar och hela baletten upggår till hela 206 hektar. Namnet kommer från det lilla kastellet som avbildas på samtliga etiketter utom Monrosso Chianti, ett vin där druvmaterialet kommer från Chianti Colli Senesi och inte från Classico regionen.

Ikväll alltså 2009 Castello di Monsanto Chianti Classico. Vinet dekanteras kort innan det hamnar i glasen. Doften bjuder på rätt mörk karaktär med körsbär, lite bränt trä, svart te, nypon och den där känslan av varm tallskog som är så härlig. Också en fin kryddighet med brödkryddor och torkade örter. I munnen så generös, klassisk Sangiovesefrukt med sura körsbär, lingon och mer nypon. Pigg syra och en frisk, lite stenig mineralitet. Tanninerna bjuder på bra grepp men vinet glider ändå ned fint med pasta och tomatås. Riktigt fin, ärkeklassisk chianti, ung men ändå är fullt tillgänglig, åteminstone med mat. Det här med maten kan faktiskt få gälla för nästan all Sangiovese. De vinner i stort sett alltid på, ja till och med kräver, att paras ihop med någon härlig lasagne, en pasta al pomodore eller en bistecca fiorentina. Är dessa förutsättningar uppfyllda kan de leverera riktigt härliga upplevelser. 89-90 poäng till kvällens vin. Kan gärna få ligga till sig några år för full utdelning.

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Hade skrivit mitt inlägg några dagar tidigare utan att publicera och kunde inte låta bli när jag såg ditt. Kul att jämföra och du har en trevlig blogg med viner som ofta intresserar mig och tangerar mina smakpreferenser. Min monsantoupplevelse denna gång kan ha haft med förkylda smaklökar att göra eller möjligen för högt ställda förväntningar om det nu inte var en flaskvariation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, tackar. Beröm värmer alltid. Jag läser din blogg med stor behållning. Du har ju ofta lite mer fakta och bakgrundsinfo än jag orkar gräva fram, och har tid till producentbesök. Lyx! En annan pendlar till arktis och hinner knappt dricka vin... Blir tyvärr alltför sällan jag hinner sitta med likasinnade och verkligen nörda ner mig med ett gäng flaskor. Då är det extra kul att istället läsa vad andra tycket på nätet och jämföra med egna upplevelser.

   Radera
 2. Fast visst verkar det som att det hinner slinka ner ett glas då och då ;)
  Jo det frisätts tid (och pengar..) när barnen börjar bli vuxna.

  SvaraRadera