onsdag 8 maj 2013

2010 Cavallotto Langhe Nebbiolo


Fratelli Cavallotto är en familjeproducent i Castiglione Falletto som har börjat få allt mer uppmärksamhet. De uppfyller alla de krav som dagens trender kräver; liten firma, modernt vingårdsarbete, traditionell men ambitiös vinmakning (lagring i stora botti upp till fem år) och en hel radda olika viner som har det gemensamt att de sätter elegans och struktur framför mäktig, mogen frukt. Fem generationer Cavalotto har slitit i vingårdarna sedan 1929, då firman grundades. 1948 började man tappa sitt eget vin och på den vägen är det. 

Höjdpunkten i kollektionen är naturligtvis de tre Baroli man producerar. Bricco Boschis är den vanliga varianten, Vignolo och  San Giuseppe (en sub-cru i Bricco Boschis) har Riserva på etiketten. Tidigare gjorde man också en icke vingårdsbetecknad Barolo men det verkar som man slutat med det. Vinerna är gjorda mer för lagring än omedelbar konsumtion. Därmed har ännu ett själaplågande göm-och-glöm projekt påbörjats, eftersom jag inte kunde hålla tassarna borta utan promt skulle ha några flaskor i källaren. I väntan på perfekt mogen Barolo korkar jag upp en flaska av deras 2010 Langhe Nebbiolo. Det här vinet är också lagrat på ekliggare, men bara 1,5 år. Det bör väl kunna ge en fingervisning om vad man kan förvänta sig. 

Vi får en fin näsa med tät, ung nebba frukt. Härligt intensivt och rätt maffigt. Det har liksom pondus, betydligt mer än man brukar få på den här nivån. Fin kryddighet, svart te, lite balsaträ och tallkåda. Det är helt klart möjligt att misstaga för en lättare, ung barolo. I munnen rätt biffigt med rejäla tanniner och hög syra. Det kräver en gräddig potatisgratäng eller liknande för att glida ner friktionsfritt. Medellångt avslut. Mycket bra! 90 poäng.

Det verkar nästan som om också det här vinet är gjort för lagring, det skulle i alla fall inte skada om det fick ett par år på sig att runda av tanninerna och gotta ihop sig lite. Göm och glöm! Eller inte - det funkar utmärkt nu också, med mat.

2 kommentarer:

  1. Cavallotto är fanimej värd att vänta lite på. RIKTIGT bra grejer. Blev sugen på att poppa en LN 2009 nu!

    SvaraRadera
  2. Dom använder roto-fermentatorer på låg fart. Så dom er kanske inte av dom mest tradisjonella.

    SvaraRadera