fredag 17 maj 2013

2011 Keller Rieslaner Spätläse


Rieslaner hör inte till vanligheterna på vårt bord. Jag kan inte påminna mig om när jag sist drack ett vin på den här druvan, som är en korsning mellan Riesling och Silvaner, gjord av August Ziegler år 1921. Den blev snabbt rätt populär, sannolikt delvis på grund av dess förmåga att ge rikliga skördar. Den kan vara svår att få att mogna men vid full mognad uppvisar den rätt maffig frukt, samtidigt som den har rejält med syra. På grund av detta anses Rieslaner speciellt lämpad till söta viner, gärna med botrytis. Den är vanligast i Franken och Pfalz, men förekommer också på andra platser, bland annat Reinhessen, där vi hittar Weingut Keller, som står för kvällens exemplar.

Vi får en rätt intensivt blommig och aromatisk bouquet med liljor, kaprifol, citron och grape. Också en lätt ton av mogna äpplen som förtar lite av det annars, trots intensiteten, friska intrycket. I munnen rätt hög restsötma men samtidigt rejäl syra som sätter fart på salivkörtlarna. Frukten är mogen och intensiv. Äpplen (friskare än i doften), päron, mango och melon. Riktigt trevlig. Avslutet går mer mot syrlig citrus med en del mineraler. 87-88 poäng. 

Tja, om all Rieslaner är så här så får vi börja dricka det oftare. Frukten känns lite mer exotisk än den brukar vara i rieslingviner, och i åtminstone det här exemplaret lyser sten och rök med sin frånvaro, men det är rätt likt ändå. Priset är dessutom mycket humant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar