onsdag 19 juni 2013

1995 Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon


De här flaskorna har legat och gottat till sig i vinkylen hos K en bra stund nu. Vid senaste visiten i Hufvudstaden fick de följa med hem, alla tre, och nu får den första sätta livet till. Tog den med en reva i etiketten. Så går det om man inte tar hand om sitt utseende. Första gången jag dricker Cali-Cab med mognad. Spännande!

Beringer är en av de mest välkända Napa producenterna med en historia som sträcker sig tillbaka till 1875, något som få, om någon, av konkurrenterna kan matcha. Namnet kommer från grundarfamiljen, men de sålde redan 1971 och missade sålunda att casha in på senare tids skenande markpriser. Sedan dess har olika företagskonstellationer avlöst varandra som ägare, men personalen på Beringer har jobbat på och vinerna har blivit hyfsade ändå. (Ojojoj, här rimmas det!)

Jättegrillen (tänk ett rejält eldfat på höga ben) vi fick i bröllopspresent går varm och på den grillas hamburgare och diverse grönsaker. Det borde väl kunna bli en fin kombo? Dags att hugga in på mat och dryck!

Vinet uppvisar tydliga mognadstecken redan i färgen, kanten är tegelfärgad, men kärnan är fortfarande mörk. Doften är urtypisk Cab. S. med massor av söta, mogna svarta vinbär, viol, lite blyertspenna och en mycket lätt touch av mint. Vi får också sous bois, läder och cigarrlåda. Klart utvecklad, men inte på väg nedför på en stund ännu. Mycket fin textur i munnen med mer av den härligt mogna, mörksöta frukten, medelhög syra och skönt avrundade tanniner. Elegant med fin balans. Tankarna går mer till en varm årgång på västra stranden i Bourdeaux än till Napa, även om vinet kanske inte riktigt har den mineralitet man ofta hittar där. Medellångt till långt avslut med vänlig frukt och lätt grepp från tanninerna. Supergott! 93 poäng.

Riktigt fin mogen Cabernet, en av de bättre från USA jag druckit. Även den mest inbitne eurofil kan dricka det här utan att det gör ont någonstans. Om det är den bombastiska Napafrukten som sökes bör man leta på annat håll.

2 kommentarer:

 1. Kul läsning!

  Napa med lite ålder blir inte sällan precis som man vill ha sin Bordeaux ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra med andra ord! Ska kanske inte ge upp USA som vinland ännu...

   Radera