torsdag 13 juni 2013

2009 Kapscandy State Lane Vineyard Rosé


Den här flaskan kom med en rosélåda jag beställde från vinunic tillsammans med några vänner förra sommaren, men den blev inte uppdrucken och har nu legat till sig i väntan på stigande temperaturer. Kapscandy är en av många ambitiösa Napa producenter. Man startade så sent som år 2000, då man lyckades köpa State Lane Vineyard av Beringer. Alla stockar i vingården hade ryckts upp året innan på grund av phylloxera, så man började på helt ny kula. Då man bara har 15 hektar vingård, som dessutom planterats i rätt små lotter med olika sorter, gör man bara några hundra lådor av varje vin. Kvaliteten anses god och ryktet har spridit sig, speciellt efter att Parker skrev upp årgång 2006 av deras toppvin, State Lane Vineyard Cabernet Sauvignon Grand Vin, så vinerna är inte helt lätta att hitta och priserna kryper uppåt. Det här är första flaskan någonsin för mig. Spännande!

Informativ baksida

I nosen en väldigt vinös känsla med en rätt intensiv boquet. Jordgubbar, lätt bitter apelsin, rabarber och hallon kombineras med en hint av klister och terpentin. Väl i munnen får vi medelhög syra och en del funk med löv, jord och örter, men också mer av frukten, nu med lite rödare toner. Här finns försiktiga tanniner som bidrar till den, jämfört med de flesta roseer, rätt fylliga munkänslan. Det är ett kul vin, intressant och riktigt komplext, med flera lager av smaker och intryck. Det medellånga avslutet bjuder på mer av rödfrukten, lätt beska och en nypa järnfilsspån.

Ett seriöst vin som ger tydliga rödvinsvibbar. Inte förstahandsvalet till häng på altanen en varm sommardag, men till en kraftigare sallad, kyckling eller grillad fisk passar det som hand i hanske. 91 poäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar