söndag 16 juni 2013

2012 Keller Riesling von der Fels


Ny årgång, som enligt ryktet ska vara något extra. Är det bara snack, eller ligger det något bakom all buzz? Bara en sak att göra: dra korken ur flaskan och smaka.

Doften är ung med härlig frukt, dominerad av päron och citron. Efter det en del tropiska inslag. Intensiv men ändå elegant. Jag har läst om jäst i andras provningsnoteringar, men tycker faktiskt inte jag hittar något åt det hållet i min flaska. Nåja, det har ju fått några veckor till av mognad, det har säkert gjort hela skillnaden. Däremot finns inslag av gräs, lite grönt och en mineralitet som för tankarna till en blandning av rostfritt stål och kalkgrus.

Klunk - pigg syra och lite småfet ungfrukt följs av rejält kalkiga mineraler. Mot slutet massor av citrus och lite grapebeska. En del blandat smågrönt letar sig in, men där 2011:an var lite unken och sparrisdoftande är det här mycket elegantare och friskare med knivskarp balans mellan komponenterna. Mycket imponerande längd på den citrusdominerade eftersmaken, som ligger och spritter länge, länge på tungan. 92 poäng.

Ja, det här slår i alla fall 2011 på fingrarna rätt lätt. Fantastiskt välgjort vin för pengarna. Dricka nu eller lagra? Båda alternativen funkar utmärkt. Räcker det med en låda, eller ska jag ta två? Finns att köpa hos Atomwine i Danmark och hos Howard Ripley i England, bland andra.

Observera att passagen om mognad i andra stycket innehåller en god portion ironi...


10 kommentarer:

 1. Nöjd med att även ditt intryck bekräftar det man tidigare läst, väntar jag nu in leveransen från Atomwine. Förväntningarna är på topp. 11:an var ju ändå inte dålig minst sagt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du blir inte besviken, det kan jag nästan lova!

   Radera
 2. 2012 verkar ju vara ännu en toppårgång i både Tyskland och Bourgogne, om man ska tro allt man läser på nätet. Källaren bågnar, plånboken får skrämselhicka... Hur ska detta sluta?

  Jag hoppade till stora delar över 2011 i båda regionerna, både på grund av ovanstående, men också då mina egna (begränsade) erfarenheter inte riktigt bekräftade hypen, samt att det ändå finns en del vinsörplare där ute som också uttryckt tveksamheter, åtminstone vad gäller Bourgogne '11. Hur ska man nu göra med '12?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och till hösten kommer väl då Riesling GG-klassvinerna 2012. Hur skall det sluta med både plånbok och utrymme som sagt. Toscana och Piemonte 2010 lär dessutom inte gå av för hackor. Montevertine 2010 t ex skall vara något exceptionellt.

   Radera
 3. Men vänta nu? Är inte de "bra" årgångarna förödande många nuförtiden? Ge mig mindre bra årgångar så jag hinner med att fylla på, tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Synd att klaga på för mycket av det goda, men det är precis det som är "problemet". Köpsuget blir stort, speciellt när man vet att det kan blir svårt och dyrt att få tag på vinerna senare. Det gäller speciellt regioner som Bourgogne och Tyskland, med många små producenter som var och en har begränsad produktion. Bordeaux går i stort sett alltid att hitta senare, och på senare år har det inte ens behövt kosta mer att vänta.

   Jag vet, det är lyxproblem, men vem vet hur resten av 2010-talet kommer att se ut? I alla fall jag vill inte gärna missa en riktigt bra årgång, och det var inte helt lätt att (i stort sett) avstå från 2011, men stora inköp av 2009 och 2010 gjorde det lättare. 2012? Köpa eller inte? Det enda jag köpt några mängder av hittills (6 flaskor eller mer) är von der Fels, en spätläse från Willi Schäfer (Graacher Domprobst #10) och Le Retout Blanc (bordeuxblend från liten producent precis utanför appellationsgränsen som min vinhandlare sålde på mig). Det kanske inte blir så mycket mer, vi får se. Kanske kommer jag svära över min snålhet 2020-2030 när 2013-2019 varit usla år och de bästa favoritvinerna sinat i källaren. Jag har rätt lång tidhorisont på min källare, och ska man alltid ha något lagom moget att dricka måste det fyllas på lite då och då.

   Radera
 4. Samtidigt är det väl så att hur bra årgången är beror på vem man frågar och vilka preferenser man har själv. Gillar man svala strama eller varmare maffigare viner? Är det för långlagring eller ej?
  "Rhen" 2010 fick 87 poäng av Parker och 92 av Wine Enthusiast och 2009 blev årgångspoängen 93 hos båda. Det låter ju lite slumpartat.
  Barolo fick 2006 97 resp 90 poäng av dem medan barbaresco fick 90 av båda. Samma år fick Piemonte 87 av Wine spectator. Där skiljer det alltså 10 poäng. Dessutom vet man ju ändå inte riktigt hur bra årgången var förrän efteråt om man nu inte dricker vinerna unga. När sattes poängen av experterna?
  Kanske skall man som vanligt hålla sig till ett fåtal årgångsbedömare som man tror sig kunna lita på liksom när det gäller vinbedömningar. Och testa själv i den mån man har möjlighet.
  Kanske är det också så att de riktigt bra producenterna gör bra viner även de "sämre" åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Jag såg en bedömning av Pergole Torte 2010 av Antonio Galloni. Han tyckte att det lite svalare och blötare 2010 inte riktigt gjort vinet lika bra som tidigare år. Så man kanske inte ska vara helt säker på lillebror Montevertine Rosso 2010? Annars vad gäller 2012 Riesling så blir det nog en del inköp för min del. Jag har köpt en del 2011:or också. Annars riskerar jag att behöva börja nalla av de jag tänkt lagra något år till. Därför är det ett bra tips att alltid ha ett överflöd av vin och vi dricker näst intill endast riesling när det kommer till vita viner så det går åt en del. Tips är att kolla Seehof 2012, särskilt för er som inte har obegränsat med cash! Jag har i och för sig inte prövat någon Seehof 2012, men gissar att de blir bra. (Sippar just nu på en Westhofener Steingrube, Riesling trocken 2010 inklöpt för 130 Kr, fantastiskt bra!)

   Radera
  2. Lessrof: Håller med om det mesta du skriver. Självklart ska man inte stirra sig blind på årgångar, men erkänn att köpsuget blir större om årgången är uppskriven på förhand. Självklart har olika kritiker olika uppfattning. Man får efter bästa förmåga göra en metaanalys av den information som är tillgänglig och sen bilda sig en egen uppfattning. Facit fås 10 år senare :)

   Karl: Tack för tipset om Seehof. Får kolla in producenten. Tyvärr inga obegränsade mängder med cash här....

   Radera
  3. Ok Puteljen, jag erkänner ;)
   Karl: Instämmer ang Seehof som gör riktigt bra viner till bra pris.

   Radera