söndag 30 juni 2013

2010 La Pèira en Damaisèla Las Flors


Sommaren artar sig till en enda lång grillfest. Vi grillar vidare ikväll och då behövs ytterligare ett lämpligt vin. Nyligen släppte Bristly senaste årgången från La Pèira på systembolaget och eftersom jag har positiva erfarenheter av producenten tidigare blev det några flaskor. Stilen är rik med hög fruktmognad, men jag tycker att vinerna ändå oftast uppvisar fin balans med tillräcklig syra, mineral, tanniner och allmän skitighet (aka struktur) för att väga upp frukten. Las Flors ligger pris och kvalitetsmässigt i mitten av La Pèiras lineup och bör passa som hand i handske till mixed grill.

2010 Las Flors uppvisar som väntat rejält med mogen frukt - björnbär, moreller, boysenbär - mörkt och sött är huvudtemat, men här finns både lite kärvare slånbär och ett och annat ljusrött hallon också. Mörkret är inte kompakt, så att säga. Också lätt vanilj, lite kakao och violer. Dags att smaka. Frukten upplevs inte lika kraftig i munnen men det gör absolut ingenting för den är silkigt mjuk, mycket vacker och innehåller mer av de ljusa tonerna, vilket i kombination med en förhållandevis hög syra ger ett riktigt fräscht vin. Här finns också en bra struktur med lätta tanniner, en fint pepprig kryddighet, järniga mineraler och ett medellångt avslut. 

Ett mycket fint vin som kan drickas nu, men också bör tåla något decennium i källaren. 93-96 poäng i Rhone Report tycker jag kanske är väl generöst, åtminstone den högre gränsen av intervallet, men 92 pinnar får det av mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar