lördag 25 januari 2014

2007 Château La Nerthe Chateauneuf-du-Pape


2007 hyllades av vissa som den största årgången någonsin i södra Rhône när det begav sig. På senare år har väl glansen falnat något då vissa viner inte har presterat så bra som förväntat. Ett bra år var det i alla fall, exakt hur bra beror väl på tur eller möjligen skicklighet i val av viner samt personlig smak. Château La Nerthe är gamla i gamet, historien kan spåras ända tillbaka till elvahundratalet. Låt oss se hur de lyckades hantera årgångens styrkor och svagheter.

2007 Château La Nerthe Chateauneuf-du-Pape har en nästan svart kärna med rubinfärgad kant. Doften bjuder, efter kort dekantering och rejält med glassnurrande, på mörk, småvarm frukt, lite murken ek, stall och lätt peppriga kryddor. Inte så väldigt sniffvänligt och lite burdust, men inte oangenämt. I munnen påtagliga tanniner, tillbakadragen mörk frukt, åter rätt tydlig ek och ett torrt, lite dammigt intryck. Syran finns där, men är lite väl låg för min smakt. Det saknas fräschör. Efter en stund blir frukten tydligare och vinet ger ett vänligare och varmare intryck, men övertygar ändå inte helt. Ge det några år på sig att smälta samman och tugga i sig lite av eken och tanninerna så kanske det blir bättre, om frukten räcker till vill säga. 87 poäng.

Det som förvånar mest med tanke på årgången är att frukten inte är tydligare. Visst, det kan röra sig om tunnelmörker eller en suboptimal flaska, men det får åtminstone mig att tvivla på framtiden för det här vinet. Den som lever, och sitter på några flaskor, får se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar