onsdag 15 januari 2014

2008 Domaine de Montrieux Coteaux du Vendômois


Äntligen! Ett tvättäkta "naturvin"! På etiketten är det noga angivet att inget svavel eller andra giftigher tillsats och dessutom är det certifierat ekologisk. Inte biodynamisk dock, vilket kanske är lika bra. Jag har i och för sig inte något emot biodynamiska viner, och heller inte något emot vissa av de metoder som praktiseras av biodynamiker, men teorin... häxkonster! För en naturvetenskapligt skolad, logiskt tänkande individ lika illa som homeopati, astrologi och auraterapi. Tyvärr finns det många bra producenter som anammat denna irrlära, så ibland måste jag helt enkelt krypa till korset och köpa biodynamiskt ändå, trots att det faktiskt bär mig emot att premiera teorins anhängare med mina surt förvärvade slantar.

2008 Domaine de Montrieux Coteaux du Vendômois är gjort på Pineau d'Anuis, eller Chenin Noir som druvan också kallas. Ska man tro baksideetiketten håller stockarna en ålder av 50 år. Vinet har en vacker, semitransparent rubinröd färg med en del grums. Doften bjuder på funk och mogen frukt som legat lite för länge på fruktfatet. Det är på gränsen till förruttnelse. Vi får söta jordgubbar, äpplen och lingon. Också lite kryddor i form av peppar och kanel. I munnen ett mjukt, lite utflytande intryck. Medelhöga syror, medelstor kropp, rätt mjuka tanniner, lätt peppriga mineraler: allt känns lite utslätat på något sätt, men balansen är bra. Frukten är fortsatt på gränsen till jäsning men rätt trevlig ändå. Känslan blir av ett betydligt äldre vin, som just är på väg utför, men fortfarande väldigt charmigt. I avslutet lite friskare med en del vitpeppar. 

Stilistiskt är vin nature dragen mycket tydliga, men det är rätt bra ändå. Inte stort, men gott. 88 poäng. 
2 kommentarer:

  1. Frågan är om inte några pikogram svavel ändå hade gjort det lite vassare. Nu känns det som något som ändå skulle druckits för ett tag sen

    SvaraRadera
    Svar
    1. En gnutta svavel hade nog inte skadat, och kanske var det bättre för några år sedan. Det är ändå ett helt ok vin också nu, men jag skulle inte vänta med att dricka upp om jag satt på fler flaskor.

      Radera