fredag 3 januari 2014

2013 i backspegeln - 2014 i kikaren

Kära läsare! Ett år är till ända, ett nytt har just börjat. Vad finns att minnas från 2013, och vad kan vi se fram emot under 2014? För mig var 2013 något av ett mellanår på vinfronten. Det stora Husprojektet (capital H) har tagit mycket tid, det vill säga den tid som finns över efter pendling från arktis. Vänner, viner och nya vyer har försakats. En del gott har trots allt druckits, och några intressanta inköp har gjorts.

Av det druckna förtjänar speciellt de vita '07:orna från Vincent Girardin ett omnämnade. Genomgående hög kvalité vid upprepade tillfällen. Ser fram emot att prova andra årgångar framöver. 2012 Von der Fels från Keller var också en höjdare. Om vi tillför bubblor och plitar dit champagne på etiketten har det faktiskt varit ett riktigt bra år. Den absoluta höjdpunkten var 1997 Vilmart Grand Cellier Rubis som var helt underbar med sin kombination av hedonism och intellekt. 1998 Henriot Cuvée des Enchantelleurs stod för årets transformation, och en flaska 2002 Pol Roger Vintage från källaren bekräftade mina postiva intryck från 2012. En 1999 Comtes de Champagne var god, men övertygade kanske inte helt, och 2002 av samma vin var alltför ung. Årets mest duckna bubbel, och vin alla kategorier faktiskt, är annars Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut som finns på systembolaget för en billig peng. Nästan en hel låda gick det åt i julhelgen. Lättklunkat, men riktigt bra kvalité för priset.

Bland de röda stod 2010 Chanson Santenay för den största överraskningen. Inte årets bästa men jäkligt mycket bättre än väntat, vilket alltid är trevligt. 2010 Santo Spirito från Tenuta delle Terre Nere och 1995 Beringer Napa Valley Cabernet Sauvignon förgyllde några sommarkvällar, men årets två bästa röda kom en kulen novemberkväll. Det blev dött lopp mellan 2004 Gaja Sperss och 2004 La Spinetta Barolo Riserva Vigneto Campè. Sperss var ändå det större vinet, men behöver ett antal år till på sig för att verkligen skina.

Sött har det inte druckits i några mängder, men 2004 Isole e Olena Vin Santo förtjänar ett omnämnande. Fantastiskt vin!

Källaren har också försummats, men jag har åtminstone till slut lyckats lägga vantarna på 2008 Marie Courtin Efflorescence. Trots upprepade påstötningar lyckades jag inte få några flaskor från Vinik (jag fick inte ens svar) men Baron Wines kom till undsättning och nu är tillgången säkrad. Jag fick till och med rabatt på listpriset. Några få flaskor 2010 DRC och dito Clos de Beze från Jadot lyckades jag klämma ur Vinunic och detta i kombination med ett inköp av 2005 Jadot Corton-Pouget (till ett mycket bra pris) och 2005 Daniel Rion Vosne-Romanee Beaumonts (till ett acceptabelt pris) gör att röd bourgogne håller ställningen som dominant i källaren. Ovan nämnda vita från Girardin har fått lite hyllplats också, liksom lite blandat från Willi Schaefer, 2012 Schäfer-Fröhlich Felseneck GG och Keller's Von der  Fels från samma år. Sen blir det ju en flaska här och en annan där, men inget av egentlig betydelse, eller jo, jag glömde nästan årets enda Bordeauxköp. En låda 1978 Malescot St. Exupéry, på magnum. Det ska bli spännande att dricka!

Under 2014 ligger fokus på att dricka mer vin och framför allt mer bra vin, förhoppningsvis tillsammans med de försummade vännerna. Källaren är mestadels ung, men några 80, 90 och tidiga 00-talare finns det, och ungfrukt är ju också trevligt. Det mesta från mitten av 2000-talet får ligga till sig, enligt filosofin att gammalt och ungt är kul, men medelålders ofta är tråkigt. Vad gäller investeringar för framtiden ser jag fram emot släppet av Guigals 2010 LaLa's. Kanske kan det skrapas ihop till nån enstaka flaska. Hela lådor kan jag bara drömma om. Primörkampanjen för 2012 Bourgogne ligger i startgroparna. Kvaliten ska vara bra, men det ser ut att bli rejält dyrt, och källaren bågnar redan av 2009 och 2010. Det blir kanske nått enstaka köp. 2002 Winston Churchill vore väldigt kul att ha några flaskor av, men annars har jag tänkt vänta på 2008 vad gäller champagne, eftersom jag förköpt mig på andra 2002:or. Lite mer tyskt och Loire skulle inte sitta fel däremot, om budgeten tillåter. Husprojektet har desvärre också inneburit Lån (capital L) så de bekymmerslösa källarbyggardagarna är förbi. Nu måste varje inköp nagelfaras ett par gånger, minst, innan det eventuellt blir av. Sic transit gloria mundi!

Bloggen kommer väl att forsätta behandlas något styvmoderligt, med sporadiska skurar av poster och perioder av tystnad. Det är inget att göra åt. Ni får stå ut, kära läsare. Jag önskar er ett Gott 2014, fyllt av många storartade Puteljer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar