fredag 19 april 2013

2007 Joh. Jos. Prüm Wehlener Sonnenuhr Kabinett


Johann Josef Prüm behöver väl ingen intruduktion? Vi kan nöja oss med att det är en av de absolut bästa producenterna i Mosel och istället fokusera lite på årgång. Tyskarna har verkligen haft tur sista decenniet. Senaste svaga årgången var väl 2000 som inte var så där super direkt. Sedan dess är det i stort sett bara säkra kort. Det är klart att de skiljer lite i karaktär, och 2006 var kanske lite svagare än övriga, men egentligen finns inga ursäkter för sub standard viner. Vilket år är bäst då? Ja, därom tvista di lärde. Det beror i mångt och mycket på vilken stil man gillar. 2007 är i alla fall alltid med i diskusionen. Vinerna anses som välbalanserade med mycket fin, mogen frukt, medium+ syra, bra mineraler och god lagringspotential, vilket stämmer bra in på de viner jag druckit. De sticker inte direkt  ut någonstans. De har inte den skyhöga '10 syran eller den stora, lite söta '09 frukten, utan det är just balansen som återkommer.

Wehlener Sonnenuhr anses som Joh. Jos. Prüms bästa kabinett och ligger ofta lite högre i pris än de andra. Stilen är den traditionella, det vill säga halvtorr. Dags att se vad det är i flaskan. 

Doften bjuder på petroleumtoner, äpplen, päron, lätt citrus och en tydlig mineralisk känsla. Efter en stund har diselångorna skingrats lite och en rätt försiktig blommighet tittar fram. I munnen så lite fetare frukt med persika och lite ananas i tillägg till ovanstående. Lagom sötma, elegant balanserad av syran. Bra mineraler, med skiffer, lite järn och en nästan sprudlande känsla i avslutet. Mycket fin! 91 poäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar