lördag 13 april 2013

2009 GVS Schachenmann Eisenhalder Pinot Noir Alte Rebe


Schweizisk Pinot Noir har gott rykte, men det är mycket sällan man träffar på vinerna utanför landets gränser. Den inhemska marknaden slukar i stort sett allt och priserna är rätt högt satta. Men då mig närstående personer nyligen semestrat i bank, choklad, klock och alpparadiset bjuds nu en möjlighet. Några surt förvärvade flaskor letade sig ned i resväskorna och nådde kalla norden.

Producenten Schachenmann vet jag ingenting om från tidigare. En snabb sökning avslöjar inte mycket och hemsidan är något svårtydd, min skoltyska till trots. Det verkar röra sig om någon form av negociantverksamhet med kontrakterade odlare. Vingården för det aktuella vinet heter Siblingen Eisenhalder och är enligt producentens hemsida en av de bästa vingårdarna i östra delen av landet. Huruvida detta stämmer eller vad det innebär har jag ingen aning om. Är månne de västra delarna bättre? Eller sämre? Jag orkar inte lägga mer tid på sökningar men inhämtar ytterligare en gnutta information från hemsidan: druvorna kommer från stockar med en ålder på minst 30 år. Uppfostring i  gamla ekfat modell större. 

2009 GVS Schachenmann Eisenhalder Pinot Noir Alte Rebe uppvisar en rätt kompakt, mörk färg. Doften är generös med massor av frukt. Det känns inte direkt som ett svalt bergsvin, men 2009 var kanske varmt också i Schweiz? Frukten är i alla fall av god kvalité med hallon, lite björnbär, mogna jordgubbar och moreller. En härlig kompott! Här finns också en lätt ekkrydda. I munnen så mer av frukten, som är det klart dominerande inslaget. Balansen är dock fin och intrycket elegant. Jämfört med doften en lite svalare känsla, med pigg syra och lätt sprittiga mineraler. Tanninerna är försiktiga och ger bara lite lätt stötta och ryggrad. Den medellånga avslutet är ljust bärigt med en liten bitter ton. 

Inte illa alls, riktigt gott i en rättfram, frisk stil. Inte så stort djup eller struktur, men mycket fin frukt, fint balanserad av syran. Ger omedelbar njutning. Rekommenderas! 89 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar