måndag 15 april 2013

NV Lanson Extra Age Brut


En helg i Stockholm. Boende på hotell med kära E. Romantik. Vi ankommer båda rätt sent och på vägen har jag på Gardemoen inhandlat en flaska skumpa. Vi beställer upp lite tilltugg till rummet och poppar korken!

Lanson Extra Age är ett relativt nytt tillskott till Lansons knippe champanger. Den skapades till firmans 250 års jubileum 2010. Vinet lagrat enligt uppgift minst 5 år innan lansering. Druvsammansättningen domineras av Pinot Noir som utgör 60%, resterande är Chardonnay. Varje cuvée är en mix av tre årgångar.

Doften är intensiv och  bjuder på rejält med jäst, bröd, apelsin och hallon, pinotdominansen är tydlig. Tyvärr finns också också en rätt oattraktiv yllefilt och en konstig, parfymerad blommighet, lite som diskmedel. I munnen får vi en helt ok mousse och mer av rödfrukten, som är rätt trevlig.  Syran är hög, som alltid hos Lanson, då vinerna inte genomgår malolaktisk jäsning. De första sekunderna i munnen är vinet helt ok, men snart kommer åter den läskiga parfymen och en nötighet som känns härsken på något sätt. I kombination med att frukten dör bort och syran blir väl skarp blir det till slut en rejäl dikeskörning. Det mesta av innehållet blir kvar i flaskan. 78 poäng.

Nej, det här var verkligen inte vår melodi. Extra Age har fått rätt bra omdömen runt om på nätet och av proffsen. Frågan är om den senaste batchen är sämre än tidigare, om flaskan var dålig eller om det helt enkelt inte är vår typ av vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar