tisdag 18 maj 2010

Chablis x2

Mitt första besök på vinmonopolet var en positiv upplevelse. Även ute i periferin på en lite mindre butik har de ett betydligt bättre urval än de flesta systembolag hemmavid. Jag diskuterade detta en stund med den trevliga personalen. Enligt dem har vinmonopolet ett betydligt större urval av viner än systembolaget. Siffror på runt 12000 olika viner nämndes. En snabb sökning på systembolagets hemsida resulterar i ca 8000 viner i ordinarie,  tillfälliga och beställningssortimentet. Då är en stor andel säkert redan är slutsålda. Man kan undra hur det kommer sig att vinmonopolet, på en betydligt mindre marknad, kan upprätthålla ett så brett sortiment. Nåja, allt är inte guld som glimmar. Priserna, åtminstone i de lägre prisklasserna, ligger cirka 50 procent över de svenska. Efter den trevliga pratstunden lommade jag hemåt med två flaskor i kassen. Dagen efter stundade besök från Sverige.
Krokfångad norsk torsk, äggsås, potatis och smörkokta primörer. Mumma! Flaskorna kylda en stund. En liten miniprovning av chablis tillsammans med maten. Först ut, flydda tider i form av Les Temps Perdu Petit Chablis 2008. Bakom etiketten Les Temps Perdu, som används till flera viner av olika ursprung, finns Clotilde Davenne, tidigare hos Jean-Marc Brocard men sedan några år egenföretagare. Hyllningarna har haglat och det är inte utan förväntningar vi öppnar flaskan, även om det rör sig om ett av hennes enklare viner. Färgen är ljusgul med gröna stick. Doften är stram och elegant med skira gröna örter, krusbär, citrus, kalksten och lätt blommighet. I munnen torr med  skyhöga syror och en uttalad mineralisk profil som bygger mer på lätt elegans och finess än kraft. Mer av de gröna tonerna, tänk örtträdgård tidigt om våren. Riktigt imponerande och helt i min smak! 90 poäng. A must buy för den prismedvetne!

Vi följer upp med något som tydligen fått mycket uppmärksamhet i Norge, enligt killen på vinmonopolet.  Emile Chandesais är en negociànt som ägs av Picard Vin & Spiritieux och buteljerar en serie viner under egen etikett. Druvorna till Emile Chandesais  Chablis 2008 kommer från en enskild vingård och handplockas, vilket är ovanligt i det här prissegmentet. Lagring på ståltankar 5-6 månader. I glaset något mer mättad färg än tidigare vin, men ändå åt det ljusa hållet. I doften klart kraftigare med tyngre gröna toner, mer som spenat eller nässlor, saftigare. Gröna äpplen, citrus och mineral.  Lite burdus i stilen.  I munnen fortsätter det på samma sätt med kraftigare karaktär, till och med så att man anar toner av nötter. Fina, friska syror men inte lika salivsprutande som föregångaren. Mineraliteten är här mer inlindad i den frodiga grönskan och de lite jordiga tonerna.  Det är ett snyggt, rejält bygge som passar utmärkt till mat, men i min mun når det inte riktigt upp till Clotildes Petit Chablis, trots att det här vinet kan stoltsera med  Chablis utan Petit på etiketten. 87 poäng.


Det blev över i flaskorna, och vinerna smakade lika bra dagen efter. Syrorna hade lugnat sig något och frukten var lite tydligare, vilket märktes mest i Les Temps Perdu. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar