måndag 17 maj 2010

Le Sarda 2006 - Domaine Sarda-Malet

Ovanstående vin stammar från côtes du roussillon, var annars? Producenten Sarda-Malet har en medelstor vingård om knappt 50 hektar lera och kalkstensjordar på floden Tets högra strand i närheten Perpignan. Gården drivs av Jerome Malet, som tagit över efter sin far som grundade firman 1984. Kvalité ligger i fokus, med handskörd och lågt skördeuttag. Man använder inte bekämpningsmedel. Serien Le Sarda utgör stommen i produktionen och görs som rött, vitt och rosé. Dagens vin är rosévarianten, som görs på Syrah, Grenache och Mourvèdre. Vinet dracks till kokt torsk med sockerärtor och sallad, och till frukt efteråt.




I glaset har vinet en rosa-orange färg. Doften är rätt så generös men ändå åt det strama hållet. En trevlig, saftig gräsighet och en del röd frukt - vinbär - samsas med lite kraftigare toner åt stjälk och rönnbärshållet. I munen blir det än mer tydligt att detta är ett matvin. En ambitiös, kraftig kropp (för en rosé åtminstone) och samtidigt både frukt och mineralitet. Vinet ger ett kärvt, lite burdust intryck, fullt av charm och personlighet. Visst finns det en och annan skavank, ibland tar de lite bittra tonerna av rönnbär överhanden över frukten, men sammantaget ett trevligt vin av god kvalité. 87 poäng.


Mer om producenten kan ni läsa här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar