onsdag 12 maj 2010

Le Sud 2005 - VdP Côtes Catalanes

Mera  Roussillon - en stark trend i mitt vindrickande för tillfället, eftersom jag bombarderas med flaskor från vinimporterande kollegan. Den här gången är det lite kraftigare saker från côtes catalanes i form av rubrikens Le Sud 2005, från Mas de Lavail, som faktiskt finns representerade i Sverige hos vinovativa. Den rejäla gården - 80 hektar, varav stora delar dock är för oländiga för vinodling - drivs av Jean Battle, tillsammans med sonen Nicolas, som står för själva produktionen. Inriktningen är mot kvalité snarare än kvantité, med ambition att skapa riktigt bra viner. För att uppnå detta används beprövade metoder - lågt skördeutag under 30hl/hektar, bra fat etc. Le Sud är deras vita toppcuvée.  Druvsammansättningen är en blandning av grenache blanc och grenache gris från stockar över 25 års ålder. Alla druvorna plockas för hand. Vinet lagras på fat - sur lie i 12 månader. Vinet avnjöts till baconlindad torskrygg med potatisplättar, bearnaise och ärtor.



Färgen är blekt guldaktig med lite gråaktiga stänk. Doften är initialt något knuten, men utvecklas rätt snabbt och blir snart direkt generös, precis som förväntat. En hel del tropisk frukt, honung, nötter, lakrits och ett litet rökstänk. Läckert! Dags att smaka. Wow, här har vi en riktig bomb! En del ek, men till skillnad från förra veckans sydafrikan tar inte eken överhanden utan är väl integrerad i helheten och bidrar men en lite kärv kryddighet som balanserar sötman, smörigheten och den fantastiska, generösa frukten. Bra syror och mineral! Jag är generellt sätt inte så svag för den här typen av vin, men det här är helt enkelt riktigt snyggt och välgjort. Skulle gärna ha ett par flaskor till att dricka till smörstekt abborre i sommar. 89-90 poäng!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar