lördag 15 oktober 2011

2007 La Spinetta Langhe Nebbiolo


La Spinetta behöver väl ingen längre introduktion. Modern kultproducent från Piemonte får räcka. Den intresserade kan läsa mer på deras egen hemsida la-spinetta.com. 2007 Langhe Nebbiolo släpptes på systembolaget 2009 och bloggades rätt friskt när det begav sig. På vinmonopolet i Norge går den att inhandla i skrivande stund, lite dyrare visserligen (225 NOK nu mot 209 SEK 2009.) men så får man ju två års flasklagring på köpet, plus att man slipper köer och slagsmål vid nyhetshyllan (man kan till och med beställa hem sina flaskor från e-butiken), så det känns helt ok. Vinet dricks under två kvällar, första kvällen till fårikål och dagen efter till ytterfilé med buljongkokta puylinser smaksatta med citron och vitlök. 

Mörkt transparent rubinröd färg. Doften sitter som en smäck redan från början. Frukten är intensiv med mängder av krossade hallon blandade med en skvätt svartvinbärslikör och torkade tranbär. Typiciteten är det inget fel på; rosor, violer, lätt örtighet, en del mineraler, lakrits och så vidare i en härlig nebbiolokavalkad. Lite pinjenötter hittar in också. Riktigt j-vla snyggt helt enkelt, även om det fortfarande känns rätt ungt. Frukten är det klart dominerande inslaget båda dagarna, även om den dämpats något efter en natt i kylen. I munnen är det i mångt och mycket samma visa och funkar kanske inte lika strålande som i doften, men gott är det ändå. Bra struktur och relativt fyllig kropp. Mjuk och inbjudande karaktär med avrundade tanniner. Det känns mer utvecklat än i doften men syrorna lever ännu och balansen är riktigt fin. Lite alkoholvärme mot slutet och en medellång, mineralisk eftersmak strösslad med lakritsspån.

Det här är inte den elegantaste nebban i hyllan utan får snarare sägas vara ett riktigt hedonistvin i den moderna skolan. Det går inte över styr, druvans inneboende egenskaper hindrar syltig dikeskörning men den som söker rejält motstånd och elegans i klassisk stil får leta vidare. Vill man däremot luta sig tillbaka, slappna av och bara njuta av ett vin som funkar lika bra för sig själv som till risotton eller köttbiten passar det här alldeles utmärkt. 89-90 poäng.

Tidigare omdömen hittar ni bland annat hos FinareVinare, Italienska Viner och Billigt Vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar