fredag 21 oktober 2011

Taittinger Prelude


Taittinger är ett av de stora champagnehusen och har en intressant historia. Dess ursprung kan spåras tillbaka till tidigt 1700-tal, närmare bestämt 1734, då en man vid namn Jaques Fourneaux grundade det familjeföretag som ett par hundra år senare, 1932, köptes av Pierre Taittinger och då bytte namn. Pierre drog nytta av den stora depressionen och köpte inte bara bolaget utan också stora vingårdsarealer. Man tog sig sedan genom andra världskriget relativt oskadda, affärerna fortsatte att blomstra och inkluderade ett flertal verksamheter i lyxsegmentet vid sidan av champagneproduktion. Genom att driva huset under ett gemensamt bolag där familjemedlemmarna ägde andelar, lyckades man hålla ihop ända till 2005 då amerikanska Starwood Capital köpte hela klabbet. De var dock mest intresserade av att stycka upp och sälja av delarna och redan året efter kunde Pierre Taittingers sonson Emmanuel Taittinger med hjälp av Credit Agricole köpa tillbaka champagnehuset. 2007 köpte familjen Taittinger ut merparten av Credit Agricoles andel för att försäkra sig om  kontrollen av företaget. 

Husets line-up motsvarar ungefär vad man förväntar sig av ett större champagnehus. Non-vintage cuvéerna inkluderar Brut Réserve, Brut Prestige Rosé, Demi-Sec och specialcuvéerna Prélude, Nocturne och Les Folies de la Marquetterie. Årgångsvinerna utgörs av Brut Millésimé och prestigecuvéen Comtes de Champagnes Blanc de Blancs som också kommer i en rosa variant, fyndigt nog kallad Comtes de Champagne Rosé.

Taittinger Prélude är en cuvée gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonay från grand cru lägen i Montage de Reims respektive Cotes de Blanc. Efter buteljeringen vilar vinet 5 år på jästfällningen. Dosage på 10 gram socker per liter. Doften är fyllig, med blommor, rostat bröd, äpplen och persika. Moussen är lite försiktigt och mycket len med små bubblor och krämig känsla. Initialt kommer en hel del citrus och syra men snart lämnas plats åt en fylligare karaktär med härliga pinotinslag av röda bär, honung och rostade nötter. Lång, elegant finish med en del mineral. En utmärkt champagne som säkert står upp för sig tillsammans med mat. Vi drack den dock utan något tilltugg och det var gott ändå. 91 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar