torsdag 6 oktober 2011

2008 Dandelion Vineyards Wishing Clock of the Adelaide Hills


Långt krångligt namn på ett vin. Säljer det bättre mån tro? Det rör sig i alla fall om Sauvignon Blanc från down under. Dandelion Vineyards har jag stött på tidigare och de gjorde ju bra ifrån sig. Dandelion Vineyards startades 2007 av Elena Brooks som driver det tillsammans med maken Zar och partners in crime Stefka Ganeva, Carl Lindner och Brad Rey. De har fått en del uppmärksamhet för sina eleganta och välgjorda viner vilka ligger helt rätt i den rådande trenden mot svalt och elegant. Man har både egna vingårdar och köper in frukt. En målmedveten strategi är att leta upp och använda sig av gamla stockar för att nå högre kvalité. De flesta lägen vinifieras separat. Det nu aktuella vinet har fått i sammanhanget och för priset monstruösa 96 poäng av James Halliday. Lever det upp till detta? Vinet drick till "Norges beste reker"!

En attraktiv, blekt gyllene färg med gröna stänk. Doften är inte illa. Rätt så fyllig och mycket druvtypisk. Sauvignon Blanc tillhör i och för sig de druvor som är absolut lättast att känna igen. Det går nästan inte att missa. Här finns hela paletten av kiwi, citrus, krusbär och lite grönt, men med mer inslag av tropisk frukt än vanligt och alltså rätt så fyllig. I munnen nästan lite söt känsla, jag kunde önskat mer friskhet och lite högre syra. Trevlig frukt med ännu tydligare exotiska inslag. Passionsfrukt, syrlig mango och kryddor. Den lilla sötman parerar räkorna fint så det blir en bra matchning med maten. Avslutet är medellångt.

En helt godkänd, ja riktigt bra Sauvignon, men någon jubelklingande 96-poängare är det inte i min mun. De 87 poäng som Lisa Perotti-Brown på Wine Advocate gav för årgång 2010 känns närmare sanningen för mig. Jag kan vara lite generös och slänga in en pinne till - 88 poäng.

Informativ baksida

2 kommentarer:

  1. Kan inte förstå denna producent och de överdrivna lovorden som sprids via James Halliday. Lioness of the Barossa Shiraz skriker BiB-kvalite hela vägen ner i magen!

    SvaraRadera
  2. Lite bättre än den genomsnittliga BiB:en tyckte jag nog Lionheart og the Barossa var, men håller absolut med om att Halliday är ute och cyklar.

    SvaraRadera