söndag 29 april 2012

2010 Dr. Loosen Graacher Himmelreich Kabinett


Moselriesling upphör aldrig att fascinera mig. Så fantastiskt finstämda viner som trots sin filigrana struktur har så mycket smak, karaktär och terroir. I sina bästa stunder en helt otrolig balansakt. Min kärlek grundlades under en mycket lyckad cykelsemester i Moseldalen. Rekommenderas starkt! 

Jag har tidigare skrivit om Wehlener Sonnenuhr Kabinett från samma årgång. Båda lägena tillhör de bästa i dalen. Ikväll alltså 2010 Graacher Himmelreich Kabinett. Vinet har en ljust gyllene färg med grå stänk. Doften bjuder på frukt och blommor. Här finns tydlig citrus, lätt stänk av äpplen och en redan i doften tydlig mineralitet med kalk och flintrök. Någon riktig petroleum hittar jag däremot inte. I munnen en elegant restsötma, årgångstypiskt skyhöga syror och intensiva, kittlande mineraler. Härligt! Frukten är något tillbakadragen men finns i bakgrunden med citrus, päron, äpplen, mango och aprikos. Avslutet är långt och mineraldrivet. 88-89 poäng.


Jämfört med Wehlener Sonnenuhr är Graacher Himmelreich mindre intensiv och mer tropisk i både doft och smak. Vilket vin man föredrar är mycket en fråga om smak och tycke. Graacher Himmelreich är möjligen mer komplext och sannolikt ett bättre matvin, medan Wehlener Sonnenuhr är ett perfekt vin att dricka för sig själv i bersån en varm sommardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar