Chenin Blanc från sydafrika, kan det va' nå' de'? Fick vinet tipsat av personalen på Vinmonopolet efter att ha avslöjat att jag gillade den vita rioja jag köpt där tidigare. Det här är ett naturvin, från 50 år gamla, ouppbundna stockar. Hela klasar, maceration carbonique i 4 veckor, därefter vidare lagring på jästfällningen i gamla ekfat under 2 år. Helt osvavlat. På nätet hittar jag snabbt en del närmast lyriska omdömen.
Vinet är mörkt gyllene. Doften ger övermogna äpplen på väg mot föruttnelse, en del apelsiskal och lätt kryddighet i klart oxiderad stil. Jag saknar lite djup, det känns som om doftintrycken ligger och samsas på samma plan, utan något under. I munnen mer apelsin än i doften. En del marsipan, mer äpple och en del kryddor ger viss komplexitet. Lite låg syra, rätt frånvarande mineraler och fyllig munkänsla ger något platt och flabbig karaktär. Åter saknad av djup. Relativt kort, något bittert avslut. 82 poäng.
Ett ok vin, men det blir nog ingen mer flaska. Fortsätter med vit rioja istället.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar