onsdag 16 maj 2012

2007 Brancaia Chianti Classico


Det här vinet finns på systebolaget men kvällens flaska är faktiskt inköpt på bordershop i Puttgarten av alla ställen. På väg hem från frankrike passade vi på att fylla upp barskåpet, och en och annan flaska vin hängde med också. Druvsamansättningen är 85% Sangiovese och resten Merlot, från vingårdarna Poppio och Brancaia i Radda. Vinet lagras 16 månader på fat, vara hälften är nya. 

I glaset en djupt röd färg, nästan svart kärna. Ur glaset stiger en intensiv, mörk sangiovesefrukt med bigaråer, björnbär och rostade körsbärskärnor. Här finns också ljusare inslag av jordgubbar och lite mjölkchoklad. I munnen stor och maffig frukt men samtidigt elegant. Åt det mjukare hållet men känns inte syltigt alls. Fin ekkrydda och lite mjölkchoklad. Lång eftersmak med lätt alkoholvärme som dock inte stör alltför mycket. 

Ett riktigt trevligt vin i sin kategori, det vill säga modern chianti. Kanske inte den stilen jag egentligen föredrar eller dricker så ofta, men onekligen ett mycket snyggt bygge. 90-91 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar