Omfattande planering har föregått helgen. Logistiska och gastronomiska problem har dryftats. De sista flaskorna anlände med bara någon dags marginal men till slut har allt klaffat och samtliga tre deltagare och sex flaskor är på plats i ett Nordland som visar upp sig från sin allra bästa sida. Nyfallen snö täcker det landskap som under större delen av vintern mest gått i grått och solen strålar från en nästan molnfri himmel. Tid att njuta!
Vi inleder med en odlarchampagne jag fått rekommenderad på vinmonopolet; Claude Cazal Cuvée Vive Extra Brut. Grand Cru druvor från Le Mesnil-Sur-Oger, enligt uppgift 100% Chardonnay. Doften är inbjudande med gula vinteräpplen, citrus och toast. En del spår av mineral hittar vi också, men vi är ändå inte förberedda på vad som komma skall när vi smakar. Först en kort upplevelse av frisk frukt som sedan följs av känslan när man slickar på kallt, rostfritt stål. Kanske finns det lite rost med också, så jag ändrar till kallt stål med rostfläckar. Känslan dröjer kvar och utvecklas till en grön, något bitter kartighet. Helt torr. En klart bipolär champagne med en riktigt fin doft men underlig och inte helt njutbar munkänsla. Passar nog bra till ostron och lättare skaldjur. 85 poäng. Detta följer vi sedan upp med följande:
Soppa med torsk och smörpocherade grönsaker, toppad med laxrom.
2005 Matrot Puligny Montrachet Village Les Chalumeaux
2004 Bonneau du Martray Corton Charlemagne
Jag har i förväg beställt färsk torsk från en lokal fiskare. Jag bad om "torsk lagom till 3-4 personer" och fick två rejäla torskar, inklusive rom, som kanske precis mättar tre norrmänn men säkert räckt till tio hungriga svenskar. Den ena fisken hamnade direkt i frysen medan nummer två fileas. Av skrovet kokas buljong. Följande recept står Tore Wretman för:
"Ben och huvuden från filead fisk sköljs väl och sätts på i kallt vatten. När det kokat upp skummas mycket noga varefter man tillsätter en sönderskuren gul lök, en purjo, en kvist timjan, ett lagerblad, några persiljestjälkar, några blekselleriblad om man har, två nejlikor, några vitpepparkorn och lite salt. Buljongen får koka mycket svagt i 20-30 minuter och silas därefter."
Jag strimmlar fänkål, morötter, rotselleri, och vårlök och pocherar dem i smör och vatten, var för sig för att få perfekt spänst. Sockerärtor behandlas på samma sätt, minus strimlingen. Potatis tärnas och kokas i fiskbuljongen. Torsken delas i lagom bitar och läggs ned i den kokande buljongen som sedan tas av värmen och får dra några minuter. Allt monteras i tallrik och toppas med laxrom.
2005 Matrot Puligny Montrachet Village Les Chalumeaux
Domaine Matrot har jag druckit tidigare och gillade då skarpt den friska citronprofilen i deras Mersault. Les Chalumeaux är gyllene till färgen och doften bjuder direkt på en rejäl dos ek, men uppblandat med nötter, citrus, tropisk frukt och en tydlig, lätt rökig, mineralitet. Bred och fyllig för en Puligny. I munnen fortsätter det i samma stil men nu kommer en rejäl dos syra och en utpräglad mineralitet in och styr upp det hela från ekträsket. Riktigt bra grepp med faktiskt en del tanniner. Känns fortfarande ungt och tål nog några år till i källaren. Avslutet är långt men kanske något bittert mot slutet. Ett bra vin men den där magiska balansen vill inte infinna sig. 89 poäng.
2004 Bonneau du Martray Corton Charlemagne
Nu snackar vi finess. Det här är inte alls lika framfusigt och påträngande som Chalumeaux. Här får vi den finstämda balans som saknas i det föregående vinet. Färgen är ljusare och doften bjuder på försiktig vit blommighet, lite mint, ren, citrustonad frukt och en flintrökig mineral. Elegant så det skriker om det. Efter en stund kommer också mandel och hasselnöt. Smaken är ren och frisk med hög syra och massor av mineraler, som vin nr ett, men här i perfekt balans. Frukten är mer tillbakadragen, med päron och en del citrus. Då och då skymtar mer mogen frukt (persika?) också fram. Vi får också lite smör och nötter, helt utan ekkontakt har det här vinet inte varit, men det bidrar bara till komplexiteten och helheten. När jag jämför i mitt minne (alltid riskabelt) når det inte riktigt upp till '99:ans nivå, det saknas lite kraft och närvaro, men det är inte långt ifrån. 92-93 poäng.
to be continued...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar