fredag 4 juni 2010

Italien del 1 - Florens

Efter att ha försmäktat i månader i den kalla norden hade jag och sambon gjort oss förtjänta av en tripp till favvolandet! Här kommer en sammanfattning i delar. Dregelvarning utfärdas!

Vi anlände till vännen J:s lägenhet i Florens. Bellini på den underbara takterrassen med utsikt över katedralens stora kupol utgjorde en lyckad inledning på 5 dagar mer eller mindre oavbruten njutning. Första dagen ägnades åt lite shopping och på kvällen gick vi till en liten restaurang som J brukar ta med sina gäster till - Trattoria Sostanza på Via Porcellania som hållit öppet sedan 1869! Här snackar vi mattradition. Trots detta är det ett riktigt håliväggen ställe som hade varit svårt att hitta utan lokalkännedom, enligt uppgift frekventerat av diverse modekändisar. Rustikt med mycket enkel inredning och inte mer än fem, sex bord. Dörren består av ett pärldraperi! Köket ligger längst in i lokalen helt öppet för granskande blickar. I fönstret ovanför spisen ståtar en rejäl biffstock i väntan på att förvandlas till läckra bistecca fiorentina.
Servicen är hjärtlig och okomplicerad. Man känner sig snart som hemma. Vi får en liten aptitretare i form av tomatsallad , olja och bröd, vilket i all sin enkelhet omedelbart förflyttar mig till paradiset! Svenska, eller för den delen norska tomater kan slänga sig i väggen! Det här "the real deal" - kallas kort och gott salladstomater i Italien. Ofta lite gröna, knapriga och himmelskt goda! På vår guides inrådan inleder vi sedan måltiden med omelett toppad med kronärtskocka. Fantastiskt krämig och god, helt enkelt underbar! Jag kan utan tvekan säga att det är den godaste omelett jag ätit någonsin! Efter detta fortsätter vi med kycklingfiléer i smör. Serveras två stycken, brännheta i en liten stekpanna med mycket smör i botten, nära nog confitering det handlar om här. Lite torra tycker E, men jag håller inte med. Det bästa är att doppa det goda brödet i smöret och bara njuta! En liten sallad till. Till efterrätt en mumsig smultrontårta, som lyckas med konststycket att kännas lätt, trots att grädde definitivt är en av huvudingredienserna. Vi dricker husets röda genom hela måltiden, vilket beställs per liter i karaff. En enkel men god och mycket matvänlig chianti. Måltidens stora behållning är ändå omeletten och den fantastiska atmosfären! Ett måste för alla besökare i Florens.

3 kommentarer:

 1. Fler förslag på restauranger-och kanske bra att tillägga barnvänliga sådana :) Vi ska till Florens i 4 dagar och Cortona i 2 dagar i July. Ska även gästa Venedig.

  SvaraRadera
 2. Jag kan inte tänka mig något annat än att Trattoria Sostanza tar emot barn. Prisnivån är mycket rimlig också, så jag rekommenderar faktiskt att ni går dit. I Venedig finns det mycket rätt dåliga restauranger där man får betala överpris. Längs Fondamenta Zattere i närheten av jesuitklostert ligger flera bra och prisvärda enklare ställen som serverar pizza, sallader mm. Bra för lunch. Vill man ha riktigt bra mat kostar det ofta. Osteria Veccio Fritolin på Calle de Regina minns jag som fantastisk, och prisnivån är ok. Ai Gondolieri i närheten av Peggy Guggenheim museet är också bra men lite dyrare. Ai Mercanti ska också vara bra i samma prisnivå.

  SvaraRadera
 3. Tackar tackar! Ska absolut kika gatan i Venedig :D Och Trattoria Sostanza låter väldigt härligt-får se hur barnen beter sig längs resan-ifall man vågar ta sig dit ;)
  Problemet med finare restauranger är ju att man vill stanna och njuta och S är lite för liten för det. Så det blir dyra pengar för en 30 min vistelse ;D Tänk dig snabbmat på gourmet priser :)

  SvaraRadera