lördag 4 september 2010
2006 Las Flors de Pèira
La Pèira är en ung producent (startade 2004) i Terrassez du Larzac, Languedoc, som fått mycket uppmärksamhet på senare tid. Läsare av Frankofilen och Finare Vinare känner säkert till vinerna, liksom alla som prenumererar på importören Bristly's nyhetsbrev. Diverse internationella vinpersonligheter, som Robert Parker, Janice Robinsson och Gary Vaynerchuk har prisat firmans jästa druvsaft.
Den aktuella flaskan är av årgång 2006 och kanske skulle den haft några år till i ryggläge, men nyfikenheten blev för stor. Las Flors är som jag förstår det firmans näst bästa röda vin (toppvinet heter helt enkelt La Pèira) och görs på en mix av Grenache, Syrah och Mourvedre. I glaset är det mörkt men mer åt purpur än blåbär. Doften är koncentrerat fruktig och generös men samtidigt elegant. Mörkare björnbär blandas upp med smultron, blommor, fat och en fin pepprig kryddighet. Blir allt elegantare med luftning och frukten får en finare, ljusare struktur, utan att tappa djup och kraft. I munnen är detta en veritabel frukt-choklad-vanilj smakbomb som, framburen av en relativt hög alkoholhalt på 14,5%, ibland balanserar nära kanten till sliskig, men som återigen räddas av luftning och till slut lyckas ge ett rätt elegant, silkigt och nästan svalt intryck i sina bästa ögonblick. Diskreta, finkorniga tanniner, medelhöga syror och viss kalkaktig mineralitet avrundar det hela. Ett kontemplationsvin (nästan i alla fall) som behöver tid. 93 poäng
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar