onsdag 22 september 2010

Svampmiddag

Svamp och bärplockning innebär att man också måste äta upp det man höstat in, en inte alltför oangenäm plikt. Tagliatelle med svampstuvning, zuccini och parmesan står på menyn, följt av blåbärspaj och vaniljglass. Vi samlas hemma hos M, som har den största och trevligaste lyan av oss här på Inndyr för att rensa och tillreda svampen. Under matlagningen värmer vi upp med ost och fransk lantkorv som vi sköljer ned med kvällens första vin.


 2006 Domainde la Pousse d'Or Volnay 1er cru En Caillerets, inköpt i höstas på SB till reapris och smugglades med upp till Norge nyligen. Färgen är transparent röd med mörkare stick och ljusnande kant. Doften är mättad med blandad rödfrukt och har undertoner av chark, lagerblad och rostat bröd - väl integrerade fattoner. Här finns också lite örtiga toner, lät mint och en obestämbar lite salt, dyig nyans som påminner om sjöbotten, vilket inte låter så trevligt men faktiskt är riktigt spännande! I munnen friskt och lätt med fin, ren frukt och en trevlig mineralitet. En del lite sträva tanniner och enstaka lite gröna örtiga toner. Torr och lång finish. Ett elegant och inbjudande vin med ren, trevlig, generös frukt, för bourgogne vill säga!  Inte riktigt lika bra som Clos des 60 Ouvrées från samma år. 90-91 poäng. Finare Vinare provade naturligtvis för länge sen.


Så kommer maten på bordet och nästa vin i glasen - 2006 Chapoutier Cote Rotie Les Bécasses. Här är det ett helt annat vin som möter oss. Mörkt, tätt och ogenomskinligt. Doften mullrar av mörk frukt, rått kött och rostade fat. Lätt anstrykning av rök, violer, mint och kryddbukett. Får associationer till varm tallskog och olivsnacks på altanen. I munnen viskös känsla med stor kropp, mörk frukt, kryddor, inte så lite fatkaraktär och trevliga tanniner. Finns även här en del mint och lite klistrigt lösningsmedel. Bra syra och trevligt grusigt mot slutet. Hedonistiskt på sant Parker manér och mums-fillibaba redan nu i sin späda ungdom. Passar fint till svampstuvningen. En direkt jämförelse med En Callierets är svår då det är två helt olika viner, men Les Bécasses får två av tre röster kring bordet. 91 poäng.


Till pajen och glassen drack vi 2004 Domaine Mas de Lavail Maury Blanc, ett sött vin  gjort på Grenache Blanc. Ljust guld i glaset, trevlig näsa med äpplen, päron, persikor, honung och lite parfymlika blommiga toner. Jag hittar en liten hint ingefära och lite apelsin också. I munnen rätt så lätt och frisk med behaglig sötma och vaxartad munkänsla, mera fruktkompott, lite gräs, mintpastiller, honung och lite hav (!). Mycket trevligt lätt och fräsht desertvin. Den höga alkoholen på 16% märks inte mycket. Serveras med fördel kylt. 89 poäng.

Tack till E och M för en trevlig dag med svampplockning och för middagen, speciellt eftersom jag vann det efterföljande partiet Settlers!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar