onsdag 5 februari 2014

2007 Guigal Châteauneuf-du-Pape


Ännu en titt på Den Stora Årgången. Det här vinet, som produceras i rejält tilltagna volymer, lanserades rätt så nyligen på systembolaget och erbjuder alla nyfikna, som inte var snabba nog på köpknappen när det begav sig, möjlighet att prova en '07 Châteauneuf-du-Pape. Några års lagring ingår i priset.

Vi får ett fortfarande ungdomligt vin. Doften är rätt elegant för ett varmt år som 2007, men lite värme finns det ändå i den mörka frukten, som stöttas upp av peppar, lätt rök, stall, jord och läder. Det är nog en dos brett i det här, men inte så att det stör. Jag saknar lite djup och komplexitet, men på det hela taget är doften mycket trevlig. 

Munkänslan är åter svalare än vanligt för årgången, men dessvärre håller vinet inte ihop riktigt lika bra som i doften. Frukten, som fortsätter på det mörkare spåret med moreller, blåbär och slånbär, känns nästan lite tunn emellanåt. Hög syra för ursprunget, småsträva tanniner, järn, lite kött igen och så ett medellångt, rätt stramt avslut. 

Doften är riktigt fin och jag gillar elegansen och nerven i vinet, men kan inte komma ifrån att det känns lite utsmetat och tunt, vilket väl inte är vad man väntar sig av en '07:a. Två flaskor har gått åt här hemma, och bägge har gett samma intryck. Mat hjälper en del, som det brukar vara med unga viner. Kanske är det bara mer tid i källaren som ska till. Trots invändningarna funkar det att dricka nu också. 89 poäng. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar