söndag 23 februari 2014

2010 Joseph Drouhin Gevrey-Chambertin


E har kommit upp til arktis på besøk. Vi firar att hon överlevde den skakiga flygturen med en härlig middag. Förrätt blir den gamla klassikern kokt endive, täckt med ost och gratinerad i ungnen.

Koka endiverna i lätt saltat vatten tills de börjar bli mjuka. Ta upp och låt rinna av. Täck med nån god hårdost och gratinera i ugnen tills osten smält och börjar bli gyllene.

Detta följs av rosastekt andbröst, potatis stekt i fettet från bröstet och ångade grönsaker. Vad kan man dricka, annat är bourgogne? Joseph Drouhin är en av de större negocianterna, men har sedan länge rykte om sig att producera habila viner. Låt oss se hur deras 2010 Gevrey-Chambertin presterar, så här tre och ett halvt år efter skörd.

Efter en kort dekantering får vi en sval och elegant rödfrukt med inte så lite mörkare komponenter - en mix av surkörsbär och moreller, med kanske lite hallon och rönnbär med i blandningen. Mer luftning ger en lätt blommighet, tydliga charkuterier, varm jord och det som fransmännen brukar kalla animale. Djurisk är väl en hyfsad översättning. 

I munnen är frukten kanske lite mer tillbakadragen än i doften, men ändå tydligt närvarande. Det är annars samma visa, med chark, köttsaft och en jordig, järnig mineralitet. Medelhög syra och rätt tydliga tanniner som suger sig kvar i det medellånga, riktigt fina avslutet. Mycket bra för villagenivå. 90 poäng.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar