tisdag 18 februari 2014

2012 Georg Breuer Riesling Sauvage


Här har vi en gammal trotjänare, både på systembolaget och på vårt bord. Det var några år sedan det sist skrevs något om vinet på bloggen, men jag tror vi har druckit samtliga årgångar åtminstone sedan 2007 eller 2008. Åren går och nu är det 2012 som lockar i hyllorna. Året har hittills bjudit på enbart positiva upplevelser på rieslingfronten, så ett par flaskor åker med i vagnen när jag hämtar ut beställningen på 2012 Von Winning Win Win. Har Breuer laddat kanonerna?

Vi får ett mycket ljust vin som skimrar i gult och grönt. Doften bjuder på skolboksmässig frukt med gröna äpplen, päron och citrusmix, följt av lätt örtighet, lite rök och kalk. Efter en stund utvecklas röken mot petroleum. I munnen först kraftig citron, lime och grape, uppblandat med syrliga gröna äpplen och följt av en rejält salivsprutande syra. Kanske den syrligaste '12:an hittills. Här finns en skönt krispig struktur och en bra dos kalk och krita.  Frukten kommer igen mot slutet och blir lite fetare, nästan tropiskt, men citrus och mineral spelar fortfarande förstafiolen. Härligt rent. Fullständigt transparent utan minsta grums i intrycken, men trots detta generöst och fullmatat. Rätt bra längd i avslutet också, även om det är en bit kvar till evigheten.

Bättre balanserat och elegantare än jag minns tidigare årgångar. Den där lite ruffiga, oborstade känslan jag fått tidigare år är i stort sett helt borta och i kombination med den härliga frukten blir det en riktig fullträff. Visst, det är inte så komplext och inte superkoncentrerat som till exempel BattenfeldSpaniers Frauenberg, men för basnivå är det mycket imponerande. Ska vi säga 89 poäng? Är nog uppe och nosar på 90 till och med en bra dag. Stor favorit hos E som omedelbart förälskade sig i citronen, syran och den transparenta renheten, eller hon själv uttrycker det: "Man kan liksom smaka allt på en gång!"

De tyska tolvorna fortsätter defileringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar