söndag 16 februari 2014

2010 Vincent Girardin Puligny Montrachet Les Vieilles Vignes


Mera från Girardin. Premier cru '07:orna var ju helt underbara. Nu har vi något lite enklare på bordet: village nivå, närmare bestämt från Puligny Montrachet. Namnet antyder också att druvmaterialet kommer från gamla stockar, men helt säker kan man inte vara på detta. Vieilles Vignes är ingen reglerad benämning och vad som anses som gamla stockar varierar beroende på vem du frågar. Nu har Girardin i och för sig bra rykte, så vi kan nog utgå från att det åtminstone rör sig om stockar äldre än genomsnittet. 

Doften bjuder på en hel del ek i form av rostat bröd, nötter och vanilj. Mest överraskande och intressant är annars en mycket tydlig järnton. Som att lukta på en fuktig, rostig plåt. Den här tonen förekommer rätt ofta i vit bourgogne men så tydlig, kraftig och tung har jag inte upplevt den tidigare. Gilla eller inte? Det är nog en fråga om egna preferenser. Personligen tycker jag den är riktigt härlig! Naturligtvis finns frukt också: en hint äpple, blandade citrusfrukter och päron. I munnen åter en bra dos ek och nästan krämig känsla, men det balanseras fint av en frisk och fin syra, ett rejält knippe järn- och kalkanstrukna mineraler, saftig frukt med mer citrus, lite grape, och i avslutet en lätt örtighet inblandat i de andra komponenterna.

Riktigt, riktigt bra för sin nivå. Mycket ek, men väl balanserat. Personligen har jag alltmer börjat uppskatta ek i vita viner. Det är klart att det kan gå till överdrift, men en fin, smörig Meursault, eller som här, en Puligny-Montrachet, kräver lite fatkontakt. När balansen infinner sig är det bara vidunderligt gott! 90-91 poäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar