onsdag 26 februari 2014

2011 Isole e Olena Chianti Classico


Strax efter jul hämtade jag glad i hågen ut min beställning på sex flaskor av 2010 Isole e Olena Chianti Classico. Förrådet behövde fyllas på då vinet var omåttligt populärt i julhelgen. Inspekterade inte flaskorna så noga. De stuvades in bland sina fränder och veks till konsumtion 2015-2020. Så döm om min förvåning när jag nu helt tillfälligtvis råkar se en extra etta i årtalet. 2011! Vad i helv... Fel årgång! Jag måste lagt min beställning precis i skarven vid årgångsbytet på systembolaget. Efter att ha grämt mig en stund torkar jag tårarna och korkar upp en flaska. Jag vet i stort sett ingenting om årgångens karaktär i Chianti, men kanhända det inte är så illa? 

Jag och E dricker vinet till Spaghetti Bolognese, men inte vilken sketen Bolognese som helst. Nej, jag har slaviskt följt Heston Blumenthals recept från TV varianten av "In search for Perfection". Hela programmet kan ses här. Det ligger alltså en hel dags slit bakom köttsåsen, men jag måste säga att det var värt det. Nog den bästa bolognese jag ätit, om jag får säga det själv.

Så till vinet. 2011, kan de verkligen va' nått å ha? Vi får efter en kort dekantering en riktigt härligt intensiv doft med massor av frukt. Moreller blandat med surkörsbär och kanske lite smultron. Lätt parfymerad, småvarm, generös känsla. Kanske en hint vanilj och lite brända mandlar också. I munnen frisk syra och mjuka tanniner. Frukten är fortfarande ungdomligt intensiv men vinet bjuder också på en del djup och komplexitet med varm jord, lite salt och kryddor. Bra längd i det småsöta men friska avslutet. 

Det här är ju nästan bättre än 2010! Lite mer generös i frukten och varmare känsla.  Kanske inte riktigt lika stor potential till långlagring som 2010, men kvaliteten går inte att klaga på och nått decennium i källaren bör gå utmärkt. Bland det bästa jag druckit från Chianti och ett av de mer lyckade felköpen. 92 poäng.


4 kommentarer:

 1. Systembolaget när dom är som bäst. För årgångar kan ju aldrig skilja sig åt. Men bra att det blev bra ändå. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Haha. Precis det samma hände mig. Beställde 4 flaskor. Tyvärr kollade jag på årgången(Det måste man alltid göra när man beställer via systembolaget. Ofta fel årgång) och sade bestämt ifrån och gick min väg. Ångrar det när jag ser din beskrivning.
  Mvh
  Karl

  SvaraRadera
 3. I Norge är det minst lika illa. På vinmonopolet listas ofta viner som vin X, årgång X/X+1 ,exempelvis Isole e Olena, Chianti Classico 2010/2011.

  SvaraRadera
 4. Hmf, och jag som fick 10:or när jag nu så gärna ville ha 11:or. Får helt enkelt bli en till beställning, utifrån dina rekommendationer skadar det kanske inte att ha både 10:or och 11:or.

  SvaraRadera