söndag 2 februari 2014

Revisited - 2006 Gros Frère et Soeurs Hautes-Côtes-de-Nuits


Sist vi drack det här vinet hoppades jag att det rörde sig om en dålig flaska, men kunde inte peka på någon speciell defekt. Nu har ännu en flaska påträffats i gömmorna. Låt oss se om den kan ge någon ytterligare klarhet. 

Vi får ett riktigt piggt och friskt vin med härligt hallon och jordgubbsmos i doften, akompanjerat av lite sjölera, multnande löv och regnvåt jord. Viss mognad alltså, men fortfarande med en hel del ungdomlig fräschör i behåll. I munnen kanske något mer kärvt, med lätt kartighet och fortfarande en del tanniner som står ut lite, men detta kompenseras av en frisk, vacker rödfrukt, medelhög syra, och tydlig, lite järnanstruken mineralitet. Riktigt charmigt faktiskt. Avslutet är inte oändligt, men håller ändå helt ok längd med tanke på ursprunget. 

Den förra flaskan var helt klart defekt på något sätt. Så här ska det naturligtvis smaka. Kul att se att även enklare basviner tål tid i källaren. Det känns inte på något sätt trött, men om någon till äventyrs skulle sitta på en låda så rekommenderar jag ändå konsumtion i någorlunda närtid. Det är den friska frukten som räddar det här vinet och när den till slut falnar tror jag inte det finns så mycket mer att hämta. Någon förbättringspotential är svårt att se, men fyra, kanske fem, år till i källaren tål det nog. 86-87 poäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar